Filodegspaj med zucchini och ris

Även dagens recept; Filodegspaj med zucchini och ris är hämtat ur boken Grön mat, som ni kan läsa mer om här (klick). Filodegspajen är utsökt god och saftig. Det råa riset suger åt sig all vätska från squashen och det blir verkligen perfekt. Detta är ett återkommande recept hos oss vi gör minst en gång om året när squashen tar över trädgården!

Filodegspaj med zucchini och ris

filodegspaj

Filodegspaj med zucchini och ris

till 3-4 personer

500 g zucchini/squash, grovt riven
75 g långkornigt vitt ris (inte kokt)
1/2 medelstor rödlök, finhackad
75 g hård getost eller lagrad cheddar, riven
2 stora ägg, lätt vispade
2 msk olivolja
en näve dill, hackad
en rejäl näve bladpersilja, hackad

250 g färdiga filodegsark
75 g osaltat smör, smält
halvssalt och nymalen svartpeppar

tillbehör på foto:
grönsallad
tomatsallad (tomater, citronsaft, olivolja, blandade färska hackade kryddor, salt & peppar)

Filodegspaj med zucchini och ris

Sätt ugnen på 190 grader.

Blanda zucchini, ris, lök, ost, ägg, olivolja och hackade örter i en stor skål. Salta och peppra generöst.

Pensla ett filodegsark med lite smält smör och klä en ganska liten ugnsform (ca 1,5 l) med den smörade sidan nedåt. Låt filodegen hänga över kanten. Lägg på ännu ett smörat ark och fortsätt tills endast ett ark återstår.

Häll över fyllningen i den degklädda formen. Vik över degändarna så att fyllningen innesluts, dutta på lite mer smält smör så att degen hålls samman. Ta det sista degarket och skrynkla det lite i händerna så att det får en trevlig struktur. Lägg det ovanpå pajen och tryck ner det utmed kanterna.

Filodegspaj med zucchini och ris

Pensla lite mer smör på ytan och grädda pajen 45 minuter, eller tills den är gyllengul. Servera varm eller ljummen.

Källa: Grön mat av Hugh Fearnley-Whittingstall

filodegspaj som plockmat

Pajen är supergod att servera med lite blandat småplock.

🧀 Filodegsrullar med ädelost
Tre lager filodeg penslas med smält smör. Lägg i en bit ädelost och ringla över lite honung. Rulla ihop. Pensla med smör och in i ugnen ca 20 minuter, 190 grader.

🍅 Jamie Olivers tomatsallad

Diverse småplock i form av:
ölkorv / oliver / parma / ostar / kex / melon / grönsaker

🍷 I glasen: La Corte del Pozzo, Valpolicella, 2019
Nr 72121, systembolaget
“Kryddig, något utvecklad smak med inslag av fat, torkade körsbär, pomerans, salvia och kanel.”

Lämna en kommentar




Reklam: