Vi testar Monikas Ahlbergs färdiga matkasse från MatHem.se

Det här med matkassar var ju riktigt kul tycker vi! Den här gången valde vi att testa en färdig matkasse från MatHem.se.

På torsdagskvällen kom en trevlig kille och lämnade två välfyllda påsar till oss. Alla färskvaror var riktigt fina. Inget krossat eller dåligt.

Redan på fredagskvällen började vi med att testa vår första rätt, vilket blev en succé här hemma. Bra början! Som vanligt när vi testar kassarna har vi inte möjlighet att publicera alla deras recept. Men se detta som ett inspirationsinlägg på en bra veckomeny.

Jag mailade mathem och fick tillstånd att dela med mig av favoritreceptet från veckan, så vi börjar med det :)

Sjömansbiff på köttfärs
till 4 portioner

400-500 g nötfärs
flingsalt & nymalen svartpeppar
2-3 msk smör
3 gula lökar
8-10 potatisar
2 morötter
1 dl lättöl, gärna mörkt
4 dl kraftig mörk köttbuljong (2 tärningar eller kapslar plus vatten)
1-2 tsk torkad timjan
2 lagerblad

till servering och garnering:
1/2 huvud isbergssallad
1/2 huvud rosésallad
2 tomater
1/2 kruka persilja
ev. vinägrette (1 del vinäger + 2-3 delar olivolja, flingsalt och nymalen svartpeppar)

Blanda nötfärsen med flingsalt och nymalen svartpeppar. Forma små biffar av färsen (platta köttbullar). Hetta upp en panna med smör och stek biffarna hastigt på båda sidor. Låt dem få lite färg.

Skala och skiva löken tunt. Stek den gyllene i smör. Skala och skiva morötterna tunt (ca 1/2 cm breda). Skiva potatisen i tunna (1/2 cm) skivor.

Varva biffar, lök, morötter och potatis i en gryta, panna med hög kant eller tjockbottnad kastrull.

Koka upp buljongen med kryddorna i en separat kastrull och häll den över biffarna. Tillsätt öl. Se till att vätskan täcker.

Låt puttra sakta tills potatisen och morötterna är klara, ca 15 minuter. Smaka av med flingsalt och nymalen svartpeppar.

Skölj, strimla och arrangera salladen på ett fat tillsammans med klyftade tomater. Häll gärna på en vinägrette.

Garnera sjömansbiffen med hackad persilja och servera med salladen.

Millans kommentar: Enkel och mycket god vardagsmat. Detta ska göras om och nästa gång häller vi i en hel flaska “riktig” öl, det kommer bli supergott!

Thaibiff med lövbiff & kokosmjölk

Buljongkokt fläskfilé med basilikasås och ugnsbakade potatisklyftor och tomatsallad

Kycklingfilé med röd pesto

Gyllene fiskgryta

Millans kommentar: Detta är tredje sortens kasse vi testar så vi börjar bli lite kräsna och kräver en hel del. Mathem visar sig uppfylla våra krav. Det var rejält fyllda matkassar som kom hem till oss och alla ingredienserna var fina. Då vi bara är två räcker oftast maten mer än en dag och vi hinner inte laga riktigt i det tempot det är planerat. Men det var inga problem, för fisken var djupfryst och vi kunde spara det till sist. Ingen av måltiderna har känts som något hastverk, utan allt har varit genomtänkt och bra planerat. Det enda lilla minuset var att i receptet till gyllene fiskgryta står det “1 kuvert saffran eller gurkmeja”. Det är inte direkt något vi har liggande hemma i lådan, så det tycker jag faktiskt kunde ha funnits med i kassen då saffran tagit rätten till nya höjder. Vi kan definitivt tänka oss att beställa hem den här kassen igen!

Tidigare inlägg i samma kategori:
Vi testar Linas matkasse
Mat i veckan – en vecka med GI

Kommentarer

Lena skrev 2011-11-05 klockan 08:56

Älskar verkligen matkassekonceptet. Nu jobbar jag ju med det men jag är även kund och det förenklar nåt så oerhört när man har barn. Vi sparar dessutom pengar för det blir inget okynneshandlande som det lätt kan bli.

Berith skrev 2011-11-06 klockan 09:45

Det ser gott och lockande ut med de fina bilderna på maten. Men...jag gillar när veckobladen från mina butiker kommer och tycker inte illa om att handla där.

Anna skrev 2011-11-10 klockan 16:09

Ja det är verkligen ett fantastiskt koncept men personligen tycker jag att flera matkassar gör det svårare än det egentligen är med ingredienserna.

Lämna en kommentar




*