Varmrökt lax med potatissallad och rökta räkor
Det kom en dag i våras, då det nästan kändes som sommar! Barnen studsade runt i trädgården och för en stund kunde vi alla förtränga vinterns kyla och corona. Röken åkte fram och vi varmrökte lax och njöt av solens strålar. Så otroligt gott och härligt!
Vi serverade laxen med en dragonkräm (recept nedan), men i ärlighetens namn tycker jag nog att en klassisk romsås är oslagbart bäst.
Potatissallad
Potatis (ugnsbakas i bitar, 250 grader ca 20-30 minuter och får sedan svalna)
sparris (stek eller ångkoka så att de precis börjar mjuka, skär sedan i bitar och låt svalna)
ärtskott
tomater
salladsärtor
gröna blad
Blanda ihop och servera.
Dragonkräm
1 gul hackad lök
1 klick smör
2 tsk vitvinsvinäger
1 msk färsk hackad dragon
2 dl crème fraiche
1/2 kruka persilja
Stek löken mjuk i matfettet i en stekpanna. Tillsätt vinäger och dragon och låt vinägern koka in i löken. Låt den svalna.
Vänd ner crème fraiche och persilja, smaka av med salt och peppar.
Här kan du i detalj läsa om hur du varmröker laxen >>
Rökta räkor
Och när röken ändå är framme så kan du passa på att röka lite räkor till. Det är superlätt, speciellt om du har elrök.
Djupfrysta räkor bara lägga du in ungefär 20 minuter.
Tinade räkor behöver ungefär 10-15 minuter.
Sen är det bara att servera.
Vad är det för rök jag använder?
Den heter “Lilla Röken El, ett rökskåp kombinerad varm- och kallrök” och finns hos Lilla rökeriet.
Reklam:
Lämna en kommentar