Varmrökt lax och potatissallad

Så var det dags att äntligen testa vår nya rök. Lax skulle tydligen vara lätt så vi bestämde oss för att börja med det. Hittade ett recept hos Lilla Rökeriet och följde det. Och resultatet blev helt magiskt gott! Första försöket och jag vet faktiskt inte ens hur det skulle kunna bli bättre. Laxen blev perfekt!

Varmrökt laxfilé med dill

1,5 kg laxfilé med skinn
1 kruka färsk dill

Saltlag
3 liter vatten
3 dl grovsalt utan jod
0,75 dl socker

DAGEN INNAN: Låt saltlagen koka upp och sedan svalna i kyl under natten.

PÅ MORGONEN: Rensa fisken och skölj ur den. Filéa och bena ur. Lägg fisken i den kalla lagen och låt den ligga i ca 4-5 timmar.

Ta upp fisken ur lagen och låt den rinna av minst 1 timme. Nu är det klart att röka fisken.

BÖRJA RÖKA: Värm rökskåpet till 60 – 80 grader. Tvätta och finhacka dillen.

Skär laxfilén i bitar, lagom att passa i röken. Fördela dillen på laxen.

Rök med skinnsidan ner i 3 till 3,5 timmar. Laxen ska få en innertemperatur på 56 – 58 grader.

Den rökta laxen kan ätas varm eller kall.

Källa: Receptet på laxen har jag hämtat på Lilla rökeriets sida: https://www.lillarokeriet.se/content/26-varmrokt-laxfile-med-dill

Men givetvis behövs det goda tillbehör till laxen också. Här är en av våra tidigare favoriter, en ljummen potatissallad som passar perfekt till just lax. Serverad med en tomatsallad och rödkålssallad.

Ljummen potatissallad med dill

till 4 portioner

1 kg potatis
1 knippa dill
3 dl rysk yoghurt (eller crème fraiche)
1 äpple
1/2 rödlök
salt & peppar

Koka potatisen och skär i bitar.

Blanda finhackad dill, yoghurt, äpple i bitar och hackad rödlök. Blanda ner den kokta potatisen. Krydda med salt & peppar.

Varmrökt lax med pressad potatis och romsås

Romsås
2 dl creme fraiche
1/2 – 1 burk röd eller svart rom (den svarta rommen färgar ner creme fraichen så att den blir en ljuslila röra, om du inte gillar det så använd istället den vegetariska tångrommen)
finklippt dill
ev. finhackad rödlök

Rör ihop ingredienserna och låt stå i kylen tills det är dags att servera.

Lämna en kommentar




Reklam: