Varm smörgåstårta

Maria berättade nyligen för mig att hon skulle bjuda på varm smörgåstårta när de skulle ha fest. Först blev jag skeptisk när jag tänkte mig räkor och lax och de de där vanliga smörgåstårtorna varma. Men efter att ha sökt runt lite bestämde jag mig för att testa, utifrån ingredienserna vi hade hemma.

Resultatet blev långt överförväntan! Det gick det snabbt att laga, relativt billig mat och lätt att göra till många. Sedan vi gjorde den första gången har det blivit en favorit vi återkommer till varje år!

Varm smörgåstårta

Varm smörgåstårta
till 4 portioner

3 skivor hönökaka (halvcirklar)
150 g creme cheese

Fyllning:
1 purjolök
en klick smör, några msk sådär
2 dl créme fraiche
örtkryddor (jag gillar örtagårdsblandning)
svartpeppar

1 burk konserverade skivade champinjoner
200 g skinka eller kalkon

Topping:
riven ost
3 tomater
oregano

till servering:
sallad

Sätt ugnen på 200 grader.

Skölj, ansa och strimla purjolöken fint. Fräs purjolöken med en rejäl smörklick. När purjolöken börjar mjukna, stäng plattan och tillsätt creme fraiche, peppar och örtkryddor.

Varm smörgåstårta - fyllningen

Bred creme cheese på de tre skivorna hönökaka. Fördela purjolöksfyllningen på två av skivorna.

Varm smörgåstårta - lägg samman

Strimla skinkan och lägg på. Lägg även på svampen. Lägg samman lagren som en tårta.

På översta lagret lägg riven ost och skivade tomater. Krydda med oregano.


Ställ in i mitten på ugnen 20 minuter.

Servera gärna med en sallad till.

Kommentarer

Berith skrev 2011-04-04 klockan 17:53

Ser gott ut! Måste prova!

Linda - Cupcakefluffan skrev 2011-04-04 klockan 19:55

Det här är absolut något för mig :-), gillar inte kall smörgåstårta men den här varma varianten verkar supermumsig :-), skall helt klart testas till helgen

Millan skrev 2011-04-05 klockan 14:28

Berith: Ja, det tycker jag att du ska testa :) Linda: Jag tycker nog bäst om kall smörgåstårta, men denna var som sagt riktigt god. Berätta gärna vad du tycker om du testar :)

Nena skrev 2011-04-05 klockan 22:48

Jag har aldrig gjort en varm smorgastarta hemma, maste se till att fa tummarna loss eftersom det ar sa otroligt gott! Onskar en harlig kvall, Nena

Ingrid skrev 2014-04-26 klockan 13:10

Ser kanongod ut. Tack, den ska jag testa.

L8 pettersson skrev 2018-09-23 klockan 10:11

Super gott. Gjorde den redan 1994. Hade i strimlad kycklingfilé och bacon. Såååå sjukt gott.

Millan skrev 2018-09-23 klockan 18:34

Ja, kycklingfilé och bacon är ju supergott också!

Ann-Kristin Holst Vestgren skrev 2020-04-03 klockan 08:16

Den är helt underbart god! Min mans kommentar! - Varför har du inte gjort den här förut❣️👍 Har även fått min kollega att göra den ! Super nöjd!

Millan skrev 2020-04-07 klockan 07:18

Vad kul att det blev så uppskattat! Tack för att du delar med dig Ann-Kristin!

Marie skrev 2020-05-25 klockan 13:13

Ser jättegod ut men står inte om man ska steka och blanda i champinjonerna i röran.

Millan skrev 2020-05-26 klockan 06:17

Tack Marie för att du uppmärksammade det! Jag ska genast skriva till det!

Lämna en kommentar




*