Världens bästa kanelbullar med Vetekattens deg

Jag postade bilder på mina kanelbullar på Instagram och skröt lite med hur goda de är. Och genast fick jag såklart frågan om receptet. Jag utgår från samma perfekta recept som jag gör lussekatterna av. Några mindre ändringar, för det är ju kanelbullar som ska göras.

Tips: Ja, du ska blanda smöret med kryddorna till fyllningen. Om du häller kanelen direkt på och rullar ihop börjar kanelen direkt att suga fukten ur degen och du får torrare bullar. Blanda med smöret för en smidig massa som istället gör bullarna saftiga!

Världens bästa kanelbullar med Vetekattens deg
till ca 40 bullar

Och på förekommen anledning så vill jag bara förtydliga lite innan ni börjar baka. Det ska bara bli en deg av detta. Man börjar med den så kallad “Raskdegen” och låter den jäsa. Sen tillsätter man alla ingredienserna, utom mjölet, av botgöringen och börjar arbeta degen. Man blandar alltså ner botgöringsingredienserna ner i första degen. Det blir alltså bara en deg mot slutet.

Raskdeg:
50 g jäst (för söta degar)
2,5 dl rumstempererad standardmjölk
100 g strösocker
350 g vetemjöl special

Botgörning:
2,5 dl 37 grader varm standardmjölk
150 g strösocker
200 g smör (rumsvarmt) skuret i bitar
10 g salt
1 ägg
750 g vetemjöl special

Fyllning:
350 g smör, rumsvarmt
1,5 dl socker
1,5 – 2 msk malen kanel
0,5 msk kardemumma

Pensling:
2 ägg
gnutta salt

Dekoration:
Pärlsocker

Lös upp jästen i mjölken. Tillsätt sockret och mjölet och arbeta fram en elastisk deg. Ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter förhand.

Täck över raskdegen och låt jäsa till dubbel storlek på varm plats i ca 30 minuter.

Ta fram “raskdegen” och tillsätt resten av ingredienserna, utom mjölet, till botgöringen och arbeta degen. När allt blivit blandat tillsätter du mjölet. Bearbeta degen ca 15 minuter för hand eller 10 minuter i maskin. När du är färdig ska du kunna dra ut degen till en tunn hinna utan att den brister.

Täck degen med plastfolie och låt vila i 30 minuter.

Världens bästa kanelbullar med Vetekattens deg

Fyllning: Blanda alla ingredienserna till fyllning.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda degen som hastigast så den blir smidig. Dela degen i två delar.

Världens bästa kanelbullar med Vetekattens deg

Kavla ut den ena degbiten till en rektangulär kaka. Bred sedan ut fyllningen, rulla ihop och skär varje rulle i ca 20 bitar.

Världens bästa kanelbullar med Vetekattens deg

Ställ bitarna degen i pappersformar eller på bakplåtspapper med snittytan uppåt. Låt bullarna jäsa ca 10 minuter. Den tiden det tar medan du gör färdigt allt typ. Pensla sedan med uppvispat ägg och dekorera med pärlsocker.

Världens bästa kanelbullar med Vetekattens deg

Grädda mitt i ugnen på ca 250 grader tills kanelbullarna fått fin färg. Det tar ca 10 minuter.

Du kan såklart göra snurror och andra bullar med det här receptet som grund också :)

Laktosfria kanelbullar

Det här receptet går utmärkt att använda till laktosfria kanelbullar också. Byt ut mjölken mot havremjölk och smöret mot laktosfritt smör. På bilden här ovan har jag gjort snurror istället för vanliga kanelbullar, men bullarna blir minst lika bra som vanligt!

Lämna en kommentar
Reklam: