Våfflor, våffelsmet och våffeldag
Imorgon är det våffeldagen, så vad passar väl bättre än att åter igen dela med oss av vårt favoritrecept på just våfflor, samt lite andra tips kring våfflor, våffelsmet och våffeldag.
Förr kallades denna dag, som var en helgdag, för vårfrudagen efter titeln vår fru för jungfru Maria. Vårfrudagen har i folkmun omformats till våffeldagen, vilket gett upphov till seden att äta våfflor denna helgdag.
Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Jungfru_Marie_beb%C3%A5delsedag
Leilas frasvåfflor
till ca 10 normala våfflor 4-våfflor, eller 6 stycken större enligt järnet på bilden ovan.
2 dl kallt vatten
150 g vetemjöl
1 nypa flingsalt
4 dl vispgrädde
smör till gräddning
till servering:
vispad grädde
sylt
Rör samman vatten, mjöl och salt till en jämn smet. Vispa grädden hårt och vänd ihop med smeten.
Grädda med smör i ett våffeljärn på full effekt och lägg dem på ett galler.
Servera med vispad grädde och sylt.
Bästa drycken till våfflor? Får jag slå ett slag för bubbel? För det är faktiskt riktigt bra till!
Surdegsvåfflor
Jag bakar mycket med surdeg och den var på topp, så jag bestämde mig för att börja testa olika surdegsrecept. Hittade ett i en surdegsgrupp på facebook och ett hos Viktorias provkök.
Var det värt alla extra ingredienser och dessutom en jäsningstid på nästan 5 timmar på surdegsgruppens recept? Nej, familjen smakade knappt skillnad på de två olika med surdegen.. De kunde inte ens välja att den ena var godare än den andra. Och med lite grädde och sylt på smakade det typ samma ändå. Dessutom tycker jag att de vi brukar göra, recepte ovan, blir betydligt krispigare och godare. Så nä, surdegen får stanna i brödet och våfflorna görs på vårt vanliga recept istället.
Däremot är jag väldigt förtjust i belgiska våfflor, så det är något vi gärna som som fika året om.
Andra typer av våfflor
Belgiska våfflor – enklaste “sockerkaksvarianten” >>
Kommentarer
Kokbokshyllan skrev 2022-03-29 klockan 20:41
Missade att äta våfflor i fredags men det här ser alldeles för gott ut för att vänta med ända till nästa års våffeldag. Ska prova i helgen. Tack för recept!
Reklam:
Lämna en kommentar