Slökokt ärtsoppa

Hösten är här och med den alla långkok, grytor och soppor. Något vi aldrig tidigare har gjort är ärtsoppa. Men maken går ofta ut med jobbet på torsdagarna och äter det på Rådhuskällaren i Malmö. Själv är jag inte speciellt förtjust i det, vilket är det största förklaringen till att vi aldrig gjort det. Men hos Öhmans mat & vin-blogg hittade jag ett recept vi bestämde oss för att testa.

[Uppdatering av receptet] Ny forskning visar att lektiner är farligare än man trott. Så receptet är uppdaterat med förtydligande kring blötläggning av ärtorna.

Resultatet blev makalöst bra. Konsistensen blev helt perfekt trots, eller kanske tack vare, avsaknaden av blötläggning. Både färg och smak blev djup och fin med en nästan karamelliserad ton. /Öhman

ärtsoppa

Slökokt ärtsoppa
tid: 12 timmar blötläggning av ärtor + 8 timmar i slow cookern

500 g gula ärtor
500 g rimmat fläsk i bit
2 oxbuljongtärningar
1 skivad morot
1 finhackad vitlöksklyfta
2 tsk timjan

1 gul lök
10 kryddnejlikor

1,5 liter vatten + eventuellt lite kokande vatten på slutet för att få en lösare konsistens

Tips 1: Det är väldigt stor skillnad på ärter och ärter. Jag använder oftast gogreens och de suger åt sig ganska exakt mängden vatten enligt ovan. Icas I love Eco ekologiska gula ärter gör däremot inte det. Så är du hemma var lite vaksam med mängden vatten som behövs.

Tips 2: Vill du variera kryddningen är det väldigt gott att använda mejram. Många tycker också det är gott att servera med en klick senap.

ingredienser ärtsoppa
ärtsoppa

Börja med att blötlägga ärtorna. Lägg dem minst 12 timmar i kallt vatten. Slå sedan bort vattnet (du ska inte använda det i nästa steg).

Lägg ärtorna, fläsket i bit, oxbuljongtärningar, morot, vitlök och timjan i grytan.

Skala löken och tryck i kryddnejlikorna. Lägg i grytan tillsammans med 1,5 liter vatten.

Kör igång på hög effekt i 8 timmar. Är du hemma och har möjlighet så rör gärna runt lite försiktigt i grytan 1-2 gånger.

ärtsoppa fläsk
ärtsoppa

Ta upp löken och släng den. Ta upp fläsket, dra av svålen och skär köttet i mindre bitar och lägg tillbaka i soppan. Smaka eventuellt av med salt och späd med mer vatten för att få önskad konsistens.

Källa: Öhmans mat & vin – ohmansmatovin.com/2013/12/02/slokokt-artsoppa/ med några små ändringar och förtydligande.

Blötläggning av ärtor

I ärtor finns ett gift som heter lektin. Lektiner kan orsaka illamående, kräkningar, diarré och magsmärtor om baljväxterna inte tillagas på rätt sätt. En del lektiner försvinner vid blötläggning, om vattnet hälls bort. Lektiner förstörs helt vid kokning. Så, för att vara den säkra sidan bör du alltid blötlägga dina ärtor minst 12 timmar.

Källa: https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/vaxtgifter/lektiner

pannkakor

..och givetvis blev det pannkakor med grädde och sylt till efterrätt :)

Millans kommentar: Jag gick hela dagen i doften från soppan som stod där och puttrade. När det väl var dags att äta var jag riktigt sugen och faktiskt så blev det den bästa ärtsoppa jag någonsin smakat. Nu är det ju dock inte jag som är ärtsoppe-experten här hemma, så jag lämnar över ordet till Chrisse.

Chrisses kommentar: Vilken ärtsoppa! Bättre än både Rådhuskällaren och Operagrillen! Detta måste vi göra om fler gånger!

Kommentarer

Freddy skrev 2016-01-01 klockan 21:15

Detta var fantastiskt gott. 5 ärtor av 5 möjliga

Millan skrev 2016-01-04 klockan 09:15

Tack Freddy!

Jim skrev 2016-11-05 klockan 07:05

Denna ärtsoppa gör vi här hemma ofta. Den får 5 ärtor av 5 möjliga. 5 min i köket för denna delikata ärtsoppa är helt otroligt.

Millan skrev 2016-11-07 klockan 09:02

Jim: Jag kan inte annat än att hålla med. En av våra egna favoriter, speciellt nu när kylan kommit!

Rakel Eriksson skrev 2018-08-28 klockan 13:50

Så god slår min farmors ärtsoppa och den var good? Min make tycker inte om i vanliga fall men denna älskade han 5 ärtor av 5

Millan skrev 2018-09-01 klockan 14:40

Rakel: Vad kul att höra att den gick hem! Tack för att du delade med dig!

Karolina skrev 2018-10-01 klockan 10:40

Dags för den här fantastiska ärtsoppan igen. Alltid kul att damma av slow cookern så här på hösten. Provade att späda med lite mörk öl i slutet en tidigare tillagning. Blev väldigt fyllig smak. Kram!!

Millan skrev 2018-10-02 klockan 17:19

Åå, det låter som en bra ide. Kan verkligen tänka mig att ölsmaken blir perfekt! Tack för tipset!

Andreas skrev 2019-03-06 klockan 14:06

Väldigt god ärtsoppa. Vi följde receptet rakt av första gången och tyckte då att kryddnejlikan tog över lite för mycket. Halverar mängden till denna gång.

Millan skrev 2019-03-07 klockan 12:14

Vad kul att du gillade det! Kul att du vill experimentera vidare också!

Emilia skrev 2021-01-21 klockan 17:41

Gjort ärtsoppa i Crock-Pot idag och den är supergod men tyvärr så fick vi försiktigt ösa ut nästan 5-6 dl vatten för att kunna få bra konsistens. Så nästa gång ska jag inte koka i mer än 1 liter vatten och istället fylla på undertiden om de behövs😊

Millan skrev 2021-01-22 klockan 10:55

Hej Emilia! Tack för din kommentar! Vad märkligt att det blev så mycket vatten "över" i din gryta! Det har jag aldrig råkat ut för. Vad använde du för ärtor? Märke?

Emilia skrev 2021-01-22 klockan 11:45

Använde Icas i love Eco gula ärtor

Millan skrev 2021-01-22 klockan 12:47

Intressant att det kan bli så stor skillnad på dem! Jag använder oftast GoGreesns gula svenskodlade ärter. Och de suger åt sig ganska exakt den mängden. Jag ska uppdatera lite i texten ovan, tack Emilia!

Angelica skrev 2021-01-24 klockan 19:32

Hej! Jag har lagat den här soppan otaliga gånger och älskar den. När jag nu gjorde den efter de uppdaterade rekommendationerna och blötlade ärtorna innan blev soppan, precis som för Emilia, jättelös och vattning, så vi fick skopa ur massor med vätska för att få en okej konsistens (vilket förstås gjorde smaken utspädd). Jag tror inte alls problemet har med märket på ärtor att göra, har själv använt flera sorter med bra resultat, men misstänker att blötläggningen är boven i dramat. Nästa gång tänkte vi mäta upp mängden vatten vi blötlägger i för att se hur mycket ärtorna sugit upp och sedan dra bort den mängden från vattnet som tillsätts i soppan. Hur som helst, tack för ett av våra favoritrecept (nu ska vi bara få till det så den blir lika bra trots blötläggningen)! :-)

Millan skrev 2021-01-24 klockan 19:40

Tusen tack Angelica för den klara analysen! Du har säkert rätt i att blötläggningen spelar roll. Jag minskade dock mängden vätska i receptet när jag skrev om det, så jag har testlagat enligt det som står. Men det verkar krävas fler provlagningar för att få rätt på det igen! Om du mäter mängden vätska efter blötläggning och kommer fram till något blir jag jätteglad om du vill dela med dig!

Karolina skrev 2021-08-20 klockan 18:56

Här har det hänt grejjer sen jag gjorde soppan sist. Jag som tyckte det var såååå smidigt att inte blötlägga ärtorna =) Undrar om man överlever ändå.... Nu ska jag prova blötlagda ärtor!! Ha de'

Millan skrev 2021-08-21 klockan 07:10

Karolina: Mm.. jag förstår precis! Jag har ju själv aldrig tidigare gjort det och som tur är sluppit att bli sjuk. Men efter att ha läst på de senaste rönen vågar jag nog inte chansa utan valde att uppdatera receptet. Men det blir fortfarande lika gott, som tur är!

Karolina skrev 2021-08-21 klockan 14:40

Så där... nu är allt i pytsen. Maken hade köpt skivat fläsk så vi får väl se hur det blir. Jag tog en genväg och blötlade bara 7 timmar, vi får se hur det går =) fick ju höfta lite med vattenmängden.

Lämna en kommentar




*