Ryskt tema med Blinier

Vi bestämde oss för att köra ryskt tema i helgen. Till förrätt serverade vi Blinier och till huvudrätt blev det rödbetssoppa. Att få tag i Smetana var ganska svårt, men värt besväret visade det sig. Jämfört med creme fraich så är smetanan sötare, men absolut inte sockersött. Änsålänge är det bara Valio som saluför Smetana. Leta på hyllan bland laktosfria produkter.

blinier

Blinier
(OBS! Innan du börjar, tänk på att smeten ska jäsa i måånga timmar)

25 g jäst
1 dl ljummet vatten
2 ägg
2 dl matlagningsgrädde
1 tsk salt
2 ½ dl bovetemjöl
1½ dl vetemjöl

50 g smör + smör till stekning
2 dl mjölk

Tillbehör:
Smetana (får du inte tag i denna så går det nästan lika bra med creme fraiche)
finhackad rödlök
sik eller ishavsrom

Övriga förslag på tillbehör de serverar i ryssland:
saltgurka
hackad gräslök
tunt skivad rökt lax

Rör ut jästen i vattnet. Blanda i ägg, grädde, salt, bovetemjöl och vetemjöl. Rör till en jämn smet och låt jäsa övertäckt ca 3,5 timme.

Smält 50 g smör och blanda med mjölken. Blanda ner i smeten och vispa kraftigt med elvisp.

Hur stora de sen ska vara när man steker dem beror helt på vilken kokbok eller blogg man väljer att titta i. Vi går på Wikipedias variant och använder plättjärnet. Smält lite smör och häll på lite mindre än 1/2 dl smet per blinin.

Servera medan de fortfarande är varma.

Borsjtj på Peters vis

Kvällens huvudrätt blev en av våra favoritsoppor.

Borsjtj på Peters vis
https://saltpeppar.se/blog/?p=23084

Kommentarer

Helena Ljunggren skrev 2010-03-11 klockan 08:14

Jag måste helt klart hitta smetana nånstans och prova. Jag har sett det i många bloggar nu och alla tycker att det är himla bra, tyvärr så är det nog inget som jag kan ha turen att hitta i vår lilla lokala ica-butik :)

Freedomtravel skrev 2010-03-11 klockan 08:40

Har ganska bra erfarenhet av rysk mat efter en del resor i Ryssland och Ukraina. Goda soppor och goda (ofta lite krämiga) förrättssallader! Gillar speciellt soppan seljanka... eller hur det stavas??

Kryddburken skrev 2010-03-11 klockan 10:28

Oj, ser väldigt läckert ut! Blinier & Borsjtj. Smetana har än så länge inte anlänt hit till vår ö. Jag har smakat det ett par gånger men tycker inte att det är så hiskeligt stor skillnad mot cf. Ha en fin dag!

Paulina Keresztesi skrev 2010-03-11 klockan 12:47

Hej Helena, om du inte hittar smetana i din lokala butik i hyllan där de andra laktosfria produkterna finns, kan du alltid be din handlare att köpa hem. Valio smetana finns i ICAs sortiment. Lycka till! Hälsningar, Paulina på Valio

freddy skrev 2010-03-12 klockan 01:18

detta rekomenderas. var mycket gott ;-)

Emmy skrev 2010-03-13 klockan 01:37

Kul med tema på middagen. Ser jättegott ut.

tina skrev 2010-03-17 klockan 23:06

Kul med ryskt! Jag såg smetana på hyllan i någon mataffär häromdan. Kan det har varit Konsum? Eller ICA kanske?

Lämna en kommentar




*