Borsjtj på Peters vis

Det jag minns mest från nyårsfirandet 2008/2009 är förrätten som Peter fixade. En fantastiskt god soppa som sedan dess är något vi alltid gör på hösten när rotfrukterna är som bäst.

Borsjtj på Peters vis

Borsjtj på Peters vis

1,5 l vatten
1 köttbuljongtärning

500 g rödbetor
ev. 1 vit rova
ev. 1 klyfta kålrot

1 gul lök
200 g nötkött
smör

300 g vitkål
2 morötter

1 msk rödvinsvinäger
2 lagerblad
1 tsk socker
några kvistar dill och/eller
några kvistar persilja
salt
peppar

Tillbehör:
creme fraiche
bröd

(Ser det inte riktigt likadant ut på bilderna ovan som i beskrivningen? Helt rätt observerat, för bilderna är från när jag tillagar soppan i slowcookern. Men det är i grunden samma recept. Här finns receptet anpassat ; Borsjtj för slowcooker. )

Häll vattnet i en kastrull tillsammans med köttbuljongtärningen.

Skala rödbetorna (och rovan/kålroten) och skär alla utom en rödbeta i tärningar (den sista grovriver du och sparar en stund till). Lägg rödbetorna och rovan i kastrullen och låt koka på svag värme ca 15 minuter.

Strimla löken och köttet och stek i lite smör.

Strimla kålen och låt steka med löken och köttet en stund. Skala morötterna och grovriv dem. Låt steka med.

När det börjar mjuka, lägg ner det i kastrullen. Tillsätt rödvinsvinäger, lagerblad, socker och dill/persilja.

Låt allt koka 10 minuter. Tillsätt den sista rivna rödbetan och låt koka ytterligare 10 minuter.

Plocka upp lagerbladen och de hela kvistarna med dill och persilja. Smaka av med salt och peppar.

Servera med creme fraiche.

Tack till Peter för receptet!

Lämna en kommentar




Reklam: