Ramslökssalt & Libbstickesalt
Fast det här inlägget hade egentligen kunnat heta örtsalt, för det här fungerar på de flesta örter.
Ramslökssalt
40 g ramslök
3-4 dl grovkornigt hushållssalt
Libbstickesalt (vill du veta mer om Libbsticka, klicka här)
30 g libbsticka
3-4 dl grovkornigt hushållssalt
Gör såhär:
Skölj kryddorna och torka av dem.
Lägg i en blender tillsammans med hälften av saltet som anges. Mixa en kort stund, så att du ser att det börjar blandas. Stanna och peta ner saker från kanterna, tillsätt mer salt efterhand. Målet är att det nästan ska bli torrt i mixern. Det ska iaf inte finnas några stora blöta klumpar kvar, utan de ska trilla sönder när man petar på dem.
Sprid sen ut saltet på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Har du dåligt med tålamod, sätt in plåten i varmluftsugn 50 grader 1-2 timmar. Annars låter du den bara stå och självtorka. Rör runt i saltet undertiden.
Vad kan jag använda örtsaltet till?
Du kan givetvis använda det till precis vad du vill, men några tips från mig kommer här:
* örtsmör (Krydda smör med salt och färska örter och servera till grillat)
* Tomatsallad (tomater, rödlök, olja och salt)
* Focaccia eller annat bröd
* Krydda höstens grönsakssoppor (eller ja, vilka soppor och maträtter som helst)
* Marinader
* Dressingar
* Ugnsbakade rotfrukter
Vill du läsa mer om ramslök, var det växer, hur man plockar och hur man tillagar så tipsar jag om det här inlägget; Ramslök (Skogsvitlök) Tips och recept >>
Reklam:
Lämna en kommentar