Picklad blomkål, rödlök och morot

Den här vintern har jag verkligen fastnat för olika picklade saker. Det är så smidigt att fixa på helgen och sen ha sina burkar med tillbehör färdiga. Men också för att jag faktiskt tycker om det. Krispigheten i picklad rödlök och smaken tilltalar verkligen mig.

Här är ett recept från Tareq Taylor där han använder vitvinsvinäger istället för klassiska ättikan. Mums säger jag bara! Det här borde ni verkligen testa!

picklad blomkål

Picklad blomkål

4 dl blomkål, nerskuren i små buketter

1 dl vitvinsvinäger
2 dl vatten
1 dl socker
3 lagerblad

Koka upp vinäger, vatten, socker och lagerblad. Slå den kokande lagen över blomkålen och låt kallna.

Grundrecept picklade saker

något att pickla (ex. 300 g morötter, 3 rödlökar, 1 fänkål, 1 gurka, mango, etc.)

lag:
1 dl ättiksprit, 12 %
2 dl socker
3 dl vatten

Blanda ättika, vatten och socker i en stor burk med lock. Rör tills sockret löst sig eller koka upp lagen och låt svalna.

Rödlök: Skala och skiva rödlöken i tunt. Lägg ner rödlöken i lagen och blanda. Låt stå, gärna ett dygn innan servering. Förvara svalt.

Morötter/Fänkål/Gurka: Skala och hyvla morötter/fänkål tunt. Lägg ner i lagen och blanda. Låt stå, gärna ett dygn innan servering. Förvara svalt.

Vad passar picklade saker till?

Det passar perfekt som tillbehör till såväl vegetariska rätter, kött, kyckling, grytor etc.

På fotot ovan serveras moroten i en tunnbrödsrulle med leverpastej och ärtskott.

Picklad rödlök passar perfekt att toppa fisk eller pizza med:
Sesampanerad torskfilé med picklad rödlök och broccolipuré
Lammfärspizza med picklad rödlök och gräddfil

Ett annat favoritsätt att använda picklad rödlök är till tacos.

Lämna en kommentar




*