Pias Grekiska pyttipanna

Från Pia kom ett mail:

Det är är ett underbart gott recept som funkar lika bra till vardags som på helgen. Jag tycker egentligen inte om pyttipanna men alla dessa ingredienser passar så bra ihop, plus att marinaden från köttet sugs upp av potatisen så alltihop blir gott tillsammans. Den kalla såsen till pytt-i-pannan är pricken över i:et. De passar så bra ihop! Den här är verkligen värd att testa! /Pia

pytt i panna

Grekisk pyttipanna
1 påse klyftpotatis eller egen
500 g fläskfilé
1 paprika (gul el. röd)
1 gul lök
cocktailtomater i halvor
1 fetaostblock

Marinad:
1½ dl olivolja
1½ dl soja
3 vitlöksklyftor
1 tsk ingefära
1 tsk sambal oelek
salt & svartpeppar

Kall sås:
2 burkar creme fraiche
4 msk majonnäs
italiensk salladskrydda
vitlök

marinad

Dela fläskfilén i ganska små bitar och marinera i minst 5 timmar.

fördela i en långpanna

Sätt ugnen på 225 grader. Lägg potatisen underst i en långpanna eller stor form, lägg därefter fläskfilén ovanpå potatisen och därefter tomater, lök och paprika.

Tillaga i ugnen ca 35 min (eller tills potatisen är genomvarm och köttet är klart). Smula över fetaosten på slutet.

Blanda den kalla såsen (det går lika bra utan majonnäsen) under tiden.

Millans kommentar: Vi valde att göra egna klyftpotatis, men trots detta så var det fortfarande riktigt lättlagat. Det tar lite förbredelsetid att fixa fläskfilen med marinad, skala potatis och skära paprika och lök. Men sen sköter sig det mesta i ugnen utan min hjälp. Fläskfilen blev verkligen kryddstark och gav god smak till potatisen. Första gången vi gör pytt i panna i ugnen, men inte sista :)

Kommentarer

Zarah skrev 2010-02-23 klockan 08:35

Det lät spännande! Ska jag tipsa köttätande släkten om! :)

Helena Ljunggren skrev 2010-02-23 klockan 12:11

Wow så gott! All mat med fetaost går hem i vår lilla familj :)

Maggan skrev 2010-02-24 klockan 12:49

Det ser verkligen gott ut! Ska testas här hemma.

Maggan skrev 2010-02-24 klockan 23:21

Gjorde du klyftpotatisen färdig först eller hade du råa potatisklyftor i botten? Jag gör helst egen klyftpotatis.

Millan skrev 2010-02-25 klockan 14:01

Maggan: Jag bara skalade och skar potatisen i klyftor. Ingen förkokning eller någonting. De blev helt perfekta!

Maggan skrev 2010-02-26 klockan 23:23

Tack för svar! Då blir det denna rätt på Lördag..Längtar tills dess..

Ann.L skrev 2011-03-07 klockan 09:52

Jag gör nästan likadant men har även i marinerade hela champinjoner :-) Supergod rätt =)

Lämna en kommentar




*