Nyårsmeny 2014/2015

Årets nyårsmeny blev, om jag får vara lite kaxig, precis lika bra som vanligt. Det viktigaste är givetvis de helt underbara vännerna, men maten och drycken kommer definitivt på andra plats.

dukning

Årets dukning gick i grönt, vitt och silver. Marie, som inte ens var på festen hjälpte oss att fixa söta tulpaner, murgröna från hennes växthus och ståtliga Orkidéer. Tack Marie!

Maren vek servetter och hjälpte till med att få allt på plats, tack!

bubbel

Kvällen startades med bubbel och champagnekakor. Tack Jonas & Teresa för kakorna!

I glasen:

Moët & Chandon Brut Impérial (nr 7518)
Mousserande vin från Frankrike
Smak: Torr, fruktig, frisk smak med inslag av kex, gula äpplen och blodapelsin.
Källa: systembolaget.se

Alkoholfritt:

P.Lex Pure (nr 1971)
Mousserande från Italien
Smak: Ungdomlig, fruktig, något blommig smak med sötma, inslag av persika, päron och citrus.
Källa: systembolaget.se

förrätt

Därefter var det dags att sätta sig till bords. Förrätten blev en krämig kräftsoppa. Att fotografera glömde jag helt bort när jag samtidigt som förätten skulle in skulle få allt till huvudrätten varmt i rätt tid. Men vill ni se hur soppan brukar se ut när vi gör den finns bild >> här <<. Jag kan glädja mig med att alla skålarna var tomma när jag kom på att jag skulle fotografera, så det är ett bra betyg för soppan :)

Krämig kräftsoppa

4 portioner – 8 förrättsportioner

3 msk smör
3 morötter
1 palsternacka
1/2 purjolök
3 msk vetemjöl
1 liter vatten
2 fiskbuljongtärningar

400 g kräftost
2 dl creme fraiche
svartpeppar
färsk eller djupfryst finklippt dill

till servering:
en burk kräftstjärtar
ev. bröd

Skala och grovriv morötter och palsternacka. Strimla purjolöken fint. Bryn morötter, palsternacka och purjolök i smöret i botten av en gryta. Strö över mjölet och häll på vattnet. Smula i buljongen och låt koka upp.

  Fram till hit kan du förbereda några timmar innan. Precis innan servering låter du soppan koka upp och fortsätter med stegen nedan. Soppan bör nämligen inte kokas upp efter att du lagt i osten.

Blanda i kräftost och creme fraiche. Krydda efter smak och lägg på dillen. Avsluta med att lägga i kräftstjärtarna vid servering. Servera direkt.

I glasen:

Torres Gran Viña Sol Chardonnay (nr 2459)
Vitt vin från Spanien
Smak: Fruktig smak med inslag av fat, päron, honungsmelon och citrus.
Källa: systembolaget.se

Alkoholfritt:

Signe Tillisch
Villands Vånga, Nordöstra Skåne 2013
Mustens karaktär: Doften har toner av nejlikor och kanel med en söt ton av torkad frukt. En kraftig smak av gula äpplen med väl avvägd friskhet och lång smak.
Källa: http://www.gastronomigruppen.se

huvudrätt

Till huvudrätt blev det kalkonfiléer från skånska Ingelsta kalkon. Dessa fylldes med persilja och vitlök, stektes i smör och ugnsbakades därefter. Till detta serverades Potatis- & jordärtskocksbakelser. Små ljuvliga delikatesser där jordärtskockorna hämtades hos min jobbarkompisar Hans-Arve, tack! Såsen är en svartvinbärssås, bären kommer från våra egna buskar och plockades och frös i somras. Gelen kommer från mina föräldrars trädgård, tack!

Fylld kalkonfilé med Potatis- & jordärtskocksbakelser

till 4 portioner

2 kalkonfiléer
smör

fyllning:
1/3 kruka persilja
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja

till servering:
svartvinbärsgelé
hela svarta vinbär
sallad
timjankvistar (som jag dock glömde lägga på)
Svartvinbärssås (se recept nedan)
Potatis- & jordärtskocksbakelser (se recept nedan)

Hacka persiljan fint, likasås vitlöken. Blanda med olivolja och låt stå medan du påbörjar kalkonfiléerna.

Stek kalkonfiléerna i ordentligt med smör, bara precis så att de får en läcker yta. Skär ett snitt i fileerna och lägg i fyllningen.

  Fram till hit kan du förbereda och ställa filéerna i kyl under plastfolie.

Sätt ugnen på 175 grader och ställ in filéerna. De ska nå en innertemperatur på 72 grader. När vi testlagade maten tog det 30 minuter för en filé.

Svartvinbärssås

till 8 portioner

4 dl crème fraiche
0,75 dl outspädd svartvinbärssaft (tänk på att det är stor skillnad mellan olika tillverkare, så smaka dig fram)
2 dl vatten
2 hönsbuljongtärning
2 tsk timjan
2 msk soja

2 msk idealmjöl (för att reda såsen på slutet)

Blanda crème fraiche, saft, vatten, buljongtärning, timjan och soja i en kastrull. Låt koka upp under omrörning. Red med idealmjöl för att få en tjockare sås.

Potatis- & jordärtskocksbakelser

till 12 stycken / 6 portioner

1 muffinsform (12 muffinsplatser)
900 g mjölig potatis
2-3 jordärtskockor

2 ägg
2 dl vispgrädde
2 dl smakrik ost
2 klyftor vitlök
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
1 msk färsk timjan, hackad

Sätt ugnen på 180 grader varmluft. (200 grader vanlig ugn.)

Riv potatis och jordärtskocka grovt.

Rör ihop ägg, grädde, ost, vitlök, timjan, salt och peppar i en bunke. Vänd ner den rivna potatisen och jordärtskockan.

Smörj den väl rengjorda muffinsformen med smör. Klicka i potatissmeten.

Grädda potatisen mitt i ugnen i 40 min.

I glasen:

Cantina Zaccagnini Dal Tralcetto (nr 3023)
Rött vin från Italien
Italien, Abruzzerna, Montepulciano d’Abruzzo
Smak: Kryddig, fruktig smak med fatkaraktär, inslag av körsbär, plommon, vanilj, oregano och mörk choklad.
Källa: systembolaget.se

Alkoholfritt:

Cuvée September
Bjäre, Kattvik, Skåne 2013
Mustens karaktär: Höstäpplena ger en djup arom av kryddor och frukt med bra syra och lång eftersmak. Musten har en bra balans mellan frukt och friskhet.
Källa: http://www.gastronomigruppen.se

dessert

New York Cheesecake serverad med Mango- & limesås

En av våra stora favoriter är den här chessecaken som hängt med i många år, men aldrig att den fått vara med på nyår. Men i år var det dags. Receptet hittar ni här: >> New York Cheesecake <<

Sen tog Erika tag i den och pimpade upp den med en smarrig Mango och limesås, samt dekorationer. Tack!

Mango och limesås
250 g fryst mango i tärningar
2 msk socker
saft av lime

till dekoration:
blodapelsin
citron
kiwifrukt
färska fikon
passinsfrukt
citronmeliss

I glasen:

St Stephan’s Crown Tokaji Aszu 5
Puttonyos (nr 12905)
Ungern, Tokaj-Hegyalja, Tokaj
Smak: Mogen, mycket frisk, söt smak med inslag av torkade aprikoser, honung och apelsinmarmelad.
Källa: systembolaget.se

Alkoholfritt:

Peach Pearl (nr 1949)
Cider från Polen
Smak: Mycket fruktig, söt smak med tydlig karaktär av persika, inslag av vingummi.
Källa: systembolaget.se

kaffe

Vinet som dracks till huvudrätten. De sista dropparna försvann senare på kvällen, då vinet snabbt blev en favorit hos många. Sockerpinnarna till kaffet/teet kommer från Lidl.

Till 12-slaget dracks det:

Rotari Brut Riserva (nr 7567)
Mousserande vin från Italien
Smak: Torr, fruktig smak med inslag av äpplen, honung, ljust bröd och grapefrukt.
Källa: systembolaget.se

Tack till Johan och Jocke för alla dryckesinköp och presentationer av vad vi drack. Perfekta kombinationer ihop med maten!

Kommentarer

Martina skrev 2015-01-03 klockan 16:04

Mmm, allt ser fantastiskt gott ut! Gott nytt år på er!

Berith skrev 2015-01-03 klockan 22:28

Ännu en festlig nyårsafton med snygg dukning och läcker mat!

Lämna en kommentar




Reklam: