Moussetårta med italiensk maräng

Moussetårta

Ingredienser:

225 gr bärpuré (det behövs ca 500 gram bär)
3 gelatinblad (lägg dem i kallt vatten i 5 min)

370 gr grädde

Italiensk maräng:
60 gr äggvita (motsvarar ungefär äggvitan från 3 ägg)
120 gr socker
40 gr vatten
1 tsk socker

Förslag till botten är denna browniebotten som du hittar >>här<< Dekoration:
Valfria frukter och bär, förslagsvis hallon, jordgubbar, björnbär, kiwi, nektarin, persika, päron, physallis.

Gör så här:
1. Om bären är frysta, tina dem och mixa dem sedan lätt. Passera genom en finmaskig sil så att du får en slät puré. Häll purén i en kastrull och ställ åt sidan.
2. Vispa äggvitan och tillsätt 1 tsk socker till ett ganska fast skum.
3. Blanda socker och vatten i en kastrull som du sakta värmer så att det blir en sockerlag. Värm till 120-125 grader. Börja vispa i sockerlagen när den uppnår 110 grader och fortsätt vispa tills den når 120 grader.
4. Häll i sockerlagen i en fin stråle i den vispade vitan när du samtidigt vispar på låg växel.
5. När all sockerlag är tillsatt så höjer du växeln på vispen och vispar snabbt i någon minut.
6. Byt sedan tillbaka och vispa på låg växel tills marängen är kall.
7. Värm bärpurén och låt de urkramade gelatinbladen smälta tillsammans med purén. Låt svalna (jag ställde purén i ett vattenbad så att det skulle gå lite snabbare)
8. Vispa grädden.

Bärpurén vänds ner i den italienska marängen

9. Avsluta med vända ner bärpurén i den italienska marängen och sist vänder du ner grädden.
10. Bred ut moussen över tårtbotten och jämna till ytan. Ställ in i kylskåpet för att stelna alternativt i frysen om du ska äta tårtan vid ett senare tillfälle.

Marias kommentar:
Sockerlagen dog för mig = den krisaliserades och blev till ett enda torrt sockermos eller vad man ska kalla det. Ett tips är att pensla kastrullens kanter med kallt vatten för att det inte ska kristaliseras sig där. Ett annat tips jag fick från en annan konditor var att tillsätta något matsked glukos, vet dock inte exakt hur mycket.

För min del var det stört omöjligt att koka sockerlagen till angivna temperaturer för då dog den bara. Så dels fick jag vispa i den tidigare och dels avslutade jag det hela när den nådde lite över 100 grader i stället. Säkerligen helt fel och jag får säkert smäll på fingrarna för att jag gjorde så här, men annars fick jag inte till sockerlagen. Behöver uppenbarligen gå en kurs i hur man kokar en sockerlag!

Jag använde taybär som är en korsning mellan björnbär och hallon och fick en himla god smak på bärpurén. Det gick åt ungefär 500 gram bär för att få ut 225 gr ren och slät bärpuré.

Jag valde att frysa mina tårtor och för att få snygga kantera på tårtan så hade jag klippt till overheadfilm som jag dels hade lagt i botten på min springform och dels runt kanterna. När jag tog upp formen ur frysen och det var dags för servering så tog jag bort själva tårtringen, drog bort remsorna runt tårtan och fick därmed en snygg kant och sköt sedan över tårtan på ett tårtfat så slapp jag hade den fast på botten till springformen.

Jag dekorerade min tårta med hallon, nektarin, kiwi och päron. Ett tips är att se till att du har ett väl moget päron som är mjukt. Hårda frukter lämpar sig inte så värst bra, det blir nämligen hiskeligt svårt att skära upp tårtan sen.

Tårtbotten

Ett annat tips om du vill få en snygg kant på tårtan är att du ser till att själva botten är något mindre än själva formen, så att moussen rinner ner mellan tårtbotten och kanten på formen. Då ser du endast mousen från sidan och ingen tårtbotten som tittar fram här och där.

Ryktet säger att om du fryser dem och sedan låter dem tina 2-3 timmar i kylskåp så ska det vara lagom. I mitt fall fungerade inte detta, de var på tok för frysta vid den tidpunkten. Jag lätt mina tårtor stå i kylskåpet i ca 3 timmar och sen 1 timme i rumstemperatur. Du får helt enkelt försöka hålla koll, bättre vägledning än så kan jag tyvärr inte ge. Gissar att det beror på hur länge tårtan varit i frysen och hur kallt du har det i frysen helt enkelt.

Kommentarer

Cutecakes-Paulina skrev 2009-10-16 klockan 09:38

Fantastisk fin tårta! Jag har en förkärlek för moussetårtor, så goda och inte alls mäktiga!

Tess skrev 2011-12-28 klockan 20:50

Ääälskar moussetårtor och den här verkar ju helt underbar! Härligt med ett så välskrivet recept, nu kanske även jag vågar mig på detta. :)

Maria Maksie skrev 2012-09-04 klockan 18:04

Mums vad gott!

Anneli skrev 2013-08-14 klockan 12:46

Ang din egen kommentar att sockerlagen dog... man ska inte vispa! Inte röra! Knappt ens titta på den, innan man tar den ifrån plattan ! Så fort man gör det börjar kristaller bildas..Kokar du den bara till strax över 100 grader så tvivlar jag på att det blev en bra sockerlag...? Nästa gång: Testa att hälla i vatten och socker i en kastrull. Blanda samman det. Högsta värme på plattan. Ta bort den från plattan när önskad värme uppnåtts och häll över sockerlagen i marängen. :) Lycka till ! / Bagarn

Lämna en kommentar
Reklam: