Jordgubbsmousetårta med browniebotten

Jordgubbsmousetårta med browniebotten
Portioner: 12-14

Ingredienser:
110 g smör
2 1/4 dl socker
1 msk sirap (= 21 gr för den som använder våg i stället för msk-mått)
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
2 dubbeldaim (à  56 g)
smör + ströbröd till formen

Fyllning:
5 gelatinblad
1/2 + 1 liter jordgubbar
3 äggulor
2 dl florsocker
6 dl vispgrädde

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175°C. Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen.

2. Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Hacka daimen grovt. Tillsätt mjölblandningen och daimen i smeten. Bre ut smeten i en smord, bröad springform, ca 24 cm i diameter. (Jag struntade i att bröa formen. I stället klämde jag fast ett bakplåtspapper i botten på formen och penslade kanterna med flytande smör. Jag gillar inte ströbrödssmulorna på kanten, det blir inte snyggt helt enkelt! ;-)

3. Grädda i ca 20 minuter. Låt svalna. (Jag valde att göra botten dagen innan vi skulle äta tårtan för att slippa stressen med att botten inte svalnar fort nog!).

4. Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten.

5. Mixa 1/2 liter jordgubbar i matberedare/stavmixer till en slät puré.

6. Vispa äggulor och florsocker luftigt. Vispa grädden till lös konsistens.

7. Värm 1/2 dl av jordgubbspurén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och tillsätt i kastrullen. Låt det smälta på svag värme. Rör ner gelatinblandningen i resten av purén.

8. Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan grädden till en slät smet.

Häll smeten över bottnen. Ställ minst 4 timmar i kylskåp eller i frysen. Tina 4 timmar i rumstemperatur vid serveringen, om du har valt att frysa tårtan. Annars tar du ut tårta en stund innan serverigen från kylskåpet så den hinner värmas upp lite. Kylskåpskall tårta är ingen hit i detta sammanhang.

9. Toppa tårtan med 1 liter rensade jordgubbar.

Källa: Buffé nr 6 2008, sid 27

Marias kommentar: Den här tårtan verkar halva Sverige ha gjort i samband med Midsommarhelgen. Kombinationen av en seg chokladbotten och jordgubbsmouse föll mig i smaken. Tårtan var god, inte frågan om något annat, men det var inte den perfekta mousetårtan! För mycket grädde för min del. Mouselagret var på tok för tjockt och jordgubbssmaken kom i skymyndan i själva mousen. Botten var helt okej, och den grovhackade daimen i den gav den en ytterligare dimension som var ett plus i sammanhanaget. Färska jordgubbar på en tårta är alltid gott, så när det är mängder av dem blir det bara ännu bättre.

Jag lär göra den här tårtan igen, men lär också göra om den. Hallonmouse tillsammans med choklad är underbart gott så det lär jag försöka få fram en kombination som blir god. Och andelen grädde kommer garanterat att minskas inför nästa omgång. Så nu startar jakten på den perfekta mousen. Gjorde en egen variant på en liknande tårta som denna, men då blev mousen på tok för gelaktig = för mycket gelatin i mousen.

Kommentarer

KarinW skrev 2008-07-21 klockan 13:19

Jag har också testat tårtan men hade frysta bär i moussen så den blev för lös och var snygg ända tills jag la på bären, moussen levde!!!!Ser fram emor ditt recept!

Caroline skrev 2008-11-01 klockan 02:46

Jag gillar normalt sett mousse men... finns det inget annat än GELATIN man kan använda?? Jag klarar inte att äta nåt med gelatin i...=)

Maria skrev 2008-11-01 klockan 17:37

Caroline: Googlade lite på nätet och kom fram till att det veganska alternativet Agar-agarpulver borde fungera i stället för gelatin. Kanske värt att testa?

Linda Färnevik skrev 2012-01-29 klockan 18:55

Nu har jag också bakat tårtan. Ökade mängden jordgubbar, och även gelatinmängden så konsistensen blev jättefin, men det var ändå lite för mycket grädde och för lite jordgubb tycker jag... Håller även med om att det blev för mycket mousse. Halva satsen hade nog räckt. Sedan gjorde jag en marängkrans också, den gjorde sig väldigt bra faktiskt, kunde nog gjort ett helt lager maräng under jordgubbarna.! Jag blev i alla fall väldigt nöjd med utseendet på min tårta, vill ni se så finns den här: http://storaaleberg.blogspot.com/2012/01/ohalsosamt-hogt-sockerintag.html

Maria skrev 2012-01-29 klockan 20:54

Linda: Din version ser riktigt god och väldigt vacker ur. Jag håller som sagt var med dig, MERA jordgubbar behövs i moussen och halva mängden så blir det nog en bra balans mellan botten och moussen. Din andra tårta såg riktigt fin ut också! Varmt välkommen tillbaka hit och tack för att du delade med dig av ditt resultat!

Lämna en kommentar




Reklam: