Lussekatter utan Kesella

Det finns någon modern myt om att man måste ha Kesella i smeten för att få saftiga bullar. Visst har jag testat och fått saftiga fina bullar, men hur gjorde man innan Arla lurade i folk att Kesella var ett måste? Svaret fick jag en dag när Nina G la ut ett gammalt recept på lussekatter på Facebook. Tack så mycket! Årets lussekatter blev minst lika saftiga som vanligt, helt utan kesella.

Med detta receptet passar vi även på att önska er alla en riktigt härlig lucia!

Ninas lussekatter/lussebullar
till 32 saftiga bullar

200 g smör
5 dl standardmjölk
2 kuvert (1g) saffran + 1 sockerbit
50 g jäst för söta degar
1 kryddmått salt
1 dl socker
3 msk ljummet vatten
2 medelstora ägg
16-17 dl vetemjöl

russin
1 ägg att pensla med
salt

Smält smöret, häll i mjölken och låt det hela bli fingervarm, 37 grader. Stöt saffran + 1 stockerbit i mortel och tillsätt detta.

Smula ner jästen i en bunke. Strö över salt och socker och häll på ljummet vatten. Rör om tills jästen löst upp sig.

Häll den fingervarma saffransmjölken över den lösta jästen i bunken. Tillsätt äggen och rör runt. Rör ner vetemjölet och arbeta tills degen är ordentligt blandad. Den ska vara lite kletig. Låt jäsa övertäckt i sin bunke 1-1,5 timme.

Värm ugnen till 260 grader. Täck 3 plåtar med bakplåtspapper.

Tippa ut den jästa degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i 2 delar. Skär sedan varje sådan bit i 4 delar. Dela en fjärdel i taget i ytterligare 4 bitar.

Rulla ut varje liten degbit till förslagsvis en s-form. Lägg lussebullarna ganska tätt på plåtarna. Garnera med russin och tryck ner dem ordentligt.

Jäs bullarna 10 minuter. Pensla dem med lättvispat ägg med liiite salt i.

Grädda i mitten av ugnen ca 8 minuter.

 

Andra recept på lussekatter/lussebullar/saffransbullar:
Lussebullar med Kesella
Lussekatter med Vetekattens deg – vårt riktiga favoritrecept

Kommentarer

beti skrev 2011-12-13 klockan 02:43

the bread looks really good!

Berith skrev 2011-12-13 klockan 07:46

Godare lussebullar finns inte!

Lämna en kommentar




*