Lilla Saras 8-48 timmars fantastiska pizzadeg

Efter att ha testat många degar, några mer känsliga än andra. Vissa där jäsningstiden var så precis att jag hade svårt att planera och andra med ingredienslista lång som en mindre novell, visade det sig att Sara satt på den perfekta degen. Tack för att du delade med dig!

Den är lätt att göra, kräver lite tid i början då den har en första jäsning i rumstemperatur. Men när den väl hamnat i kylen spelar det ingen större roll hur länge den står. Resultatet blir en lättarbetad och god deg.

Tips: Byt ut en del av mjölet till vetemjöl special fullkorn, för lite nyttigare. Fungerar utan problem. 

8 till 48 timmars pizzadeg

Perfekt pizzadeg till pizzaugn
till 6 pizzor

8 g färsk jäst (ca 1,5 tsk)
400 g kallt vatten (4 dl)
25 g olivolja (2 msk)
600 g vetemjöl special (10 dl)
8 g strösocker (2 tsk)
6 g salt (1 tsk)

Rör ut jästen i vattnet och blanda därefter ned resten av ingredienserna. Degen behöver inte knådas, utan bara blandas ordentligt. Låt vila under bakduk ca 45 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 6 bitar. Forma varje bit till en boll genom att vända in degens kanter mot mitten så att du får en lite spänd yta.

Lägg degen att jäsa på en bricka, dutta över en droppe olja och täck med plastfolie. Oljan för att plasten inte ska fastna och plast för att inte degen ska torka. Låt jäsa i kylskåp 8-48 timmar.

Sen är degen redo att kavlas ut. Använd rejält med mjöl på undersidan av pizzan för att den ska vara enklare att glida in i ugnen.

Lämna en kommentar




*