Lilla Saras 8-48 timmars fantastiska pizzadeg

Efter att ha testat många degar, några mer känsliga än andra. Vissa där jäsningstiden var så precis att jag hade svårt att planera och andra med ingredienslista lång som en mindre novell, visade det sig att Sara satt på den perfekta degen. Tack för att du delade med dig!

Den är lätt att göra, kräver lite tid i början då den har en första jäsning i rumstemperatur. Men när den väl hamnat i kylen spelar det ingen större roll hur länge den står. Resultatet blir en lättarbetad och god deg.

Tips: Byt ut en del av mjölet till vetemjöl special fullkorn, för lite nyttigare. Eller ölandsvete för en godare smak och mer gyllene färg. Eller Tipo00 mjöl för högre och fluffigare kanter. 

8 till 48 timmars pizzadeg

Perfekt pizzadeg till pizzaugn
till 6 pizzor

8 g färsk jäst (ca 1,5 tsk)
400 g kallt vatten (4 dl)
25 g olivolja (2 msk)
600 g vetemjöl special (10 dl)
8 g strösocker (2 tsk)
6 g salt (1 tsk)

Rör ut jästen i vattnet och blanda därefter ned resten av ingredienserna. Degen behöver inte knådas, utan bara blandas ordentligt. Låt vila under bakduk ca 45 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 6 bitar. Forma varje bit till en boll genom att vända in degens kanter mot mitten så att du får en lite spänd yta.

Lägg degen att jäsa på en bricka, dutta över en droppe olja och täck med plastfolie. Oljan för att plasten inte ska fastna och plast för att inte degen ska torka. Du kan givetvis lägga bollarna i typ matlådor också, så slipper du använda plast i onödan. Låt jäsa i kylskåp 8-48 timmar.

Sen är degen redo att användas. Strö ut rejält med mjöl/durum, och lägg degbollen mitt mjölet. Tryck ut degen. Du kan såklart även kavla ut den, men personligen föredrar jag att trycka ut degen för att få godare kanter.

Fler magiska degar och toppingar att testa

Vill du ha fler recept och tips på hur du förbättrar ditt pizzabakande, titta in här:
Det enda pizzainlägget du behöver – recept och tips >>

Kommentarer

Johan skrev 2022-08-05 klockan 04:09

Huga värsta tapetklistret må va något tokfel på reseptet,tar längre tid att få bort skiten än att röraihop.

Millan skrev 2022-08-06 klockan 20:13

Johan: Nog något fel du gjort istället. Det här receptet har jag gjort många gånger, alltid med samma bra resultat.

Lämna en kommentar
Reklam: