Lilla Saras 8-48 timmars fantastiska pizzadeg

Vi har testat många varianter på pizzadegar och bäst blir surdegspizzan. Men det tar tid och är inte helt lätt att få rätt på heller. Så vi letade efter något som var lätt att göra och flexibelt nog med jäsningstiden. Så visade det sig att min kompis Sara redan satt på den perfekt enkla degen, som nu fått titeln; Lilla Saras 8-48 timmars fantastiska pizzadeg.

Den här är lätt att göra, kräver lite tid i början då den har en första jäsning i rumstemperatur. Men när den väl hamnat i kylen spelar det ingen större roll hur länge den står. Resultatet blir en lättarbetad och god deg.

Tips: Byt ut en del av mjölet till vetemjöl special fullkorn, för lite nyttigare. Eller ölandsvete för en godare smak och mer gyllene färg. Eller byt ut allt mjölet mot Tipo00 mjöl, för högre och fluffigare kanter. 

Lilla Saras 8-48 timmars fantastiska pizzadeg

Lilla Saras 8-48 timmars fantastiska pizzadeg till pizzaugn

till 6 pizzor

8 g färsk jäst (ca 1,5 tsk)
400 g kallt vatten (4 dl)
25 g olivolja (2 msk)
600 g vetemjöl special (10 dl)
8 g strösocker (2 tsk)
6 g salt (1 tsk)

Rör ut jästen i vattnet och blanda därefter ned resten av ingredienserna. Degen behöver inte knådas, utan bara blandas ordentligt. Låt vila under bakduk ca 45 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 6 bitar. Forma varje bit till en boll genom att vända in degens kanter mot mitten så att du får en lite spänd yta.

Lägg degen att jäsa på en bricka, dutta över en droppe olja och täck med plastfolie. Oljan för att plasten inte ska fastna och plast för att inte degen ska torka. Du kan givetvis lägga bollarna i typ matlådor också, så slipper du använda plast i onödan. Låt jäsa i kylskåp 8-48 timmar.

Sen är degen redo att användas. Strö ut rejält med mjöl/durum, och lägg degbollen mitt mjölet. Tryck ut degen. Du kan såklart även kavla ut den, men personligen föredrar jag att trycka ut degen för att få godare kanter.

Troligen världens godaste surdegspizza

Fler magiska degar och toppingar att testa

Vill du ha fler recept och tips på hur du förbättrar ditt pizzabakande, titta in här:
Det enda pizzainlägget du behöver – recept och tips >>

Kommentarer

Johan skrev 2022-08-05 klockan 04:09

Huga värsta tapetklistret må va något tokfel på reseptet,tar längre tid att få bort skiten än att röraihop.

Millan skrev 2022-08-06 klockan 20:13

Johan: Nog något fel du gjort istället. Det här receptet har jag gjort många gånger, alltid med samma bra resultat.

Lämna en kommentar
Reklam: