Libbsticka

Libbsticka/Selleriört – för att skrämma bort häxor, som deodorant eller erotikfrämjare

När jag växte upp trodde jag att det var något alla hade och kände till, ungefär som persilja. Det växte som ogräs i trädgården och mina föräldrar verkade aldrig riktigt veta vad vi skulle göra med allt. När jag flyttade till egen trädgård var det självklart att jag skulle ha libbsticka i trädgårdslandet. Att göra grönsakssoppa på hösten utan libbsticka, det vet jag knappt hur man gör.

libbsticka
foto taget 4 maj, efter att jag klippt bort ungefär 1/4 av plantan

De första späda bladen tittar upp redan i slutat på april och sen är det bara till att börja använda. Under våren klipper jag gärna ner den ett par omgångar, sparar kvistarna och torkar bladen och passar samtidigt på att dela ut lite kvistar till vännerna. Fortfarande blir jag lika förvånad när folk inte känner till vad det är, eller hur man ska använda det. Så nu, en gång för alla, tänkte jag samla ihop vad jag vet om Libbstickan och samtidigt passa på att tipsa om lite recept.

libbsticka

“Enligt gammal sedvänja planterades den alltid vid stugdörren för att mota bort häxor, oknytt, ormar och andra hemskheter. Att libbsticka verkligen har en bedövande doft vittnar berättelser om vandrare som i forma tider brukade stoppa ner några blad i skorna som fotdeodorant. Lukten påminner om selleri, så till den grad att libbsticka också brukar kallas céleri batard, oäkta selleri på franska.”

Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Libbsticka

“Britterna kallar den lovage, eller loveache på gammalengelska, i en tydlig anspelning på libbstickans andra funktion: som erotikfrämjare i mystiska kärleksbrygder.”

Källa: Örtagården – Agneta Ullenius, Ica Bokförlag
ISBN10: 9153433246, ISBN13: 9789153433248

libbsticka

Användningsområden

Jag skulle vilja säga att den är den perfekta grunden till allt där man använder buljong av något slag. Använd det i soppor, såser och grytor. Det behövs bara ett par hackade blad för att ge smak.

Fram till 1970-talet var libbsticka en vanlig krydda i industriellt framställda hel- och halvfabrikat. När glutamat blev vanlig som smaksättare minskade libbstickan i betydelse som krydda.

Torka Libbsticka

Libbstickan börjar som sagt växa redan i april och fortsätter i princip fram till att det börjar frysa. Så har man en planta är större delen av året “säkrad”. När busken börjar växa till sig på våren brukar jag klippa av kvistarna och torka bladen. När bladen torkat är det bara att förvara dem torrt och mörkt, så håller de i flera år.

Frysa Libbsticka

Precis som med de flesta kryddväxter så går det utmärkt att frysa. Plocka de späda bladen på våren, hacka och frys in.

Salt med Libbsticka

Att göra salt på kryddväxter är riktigt trevligt och det här med libbsticka blir väldigt gott. Klicka här för att komma till receptet >>

Recept

(orden nedan är länkar, så klicka för att komma till recept)
Löksoppa
Tomatsoppa
Korvgryta
Gnocchi och tomatsås

Grundrecept: En rejäl klick smör i ett stekjärn, hackad vitlök och hackad libbsticka är en perfekt grund för såväl pastasåser som att steka bröd i.

Marinad: Blanda med olja och andra örtkryddor för att marinera kött.

Kokt potatis: Istället för att koka potatis med dill går det utmärkt med en kvist färsk libbsticka.

Hur förökar man Libbsticka

Om Libbstickan trivs så växer den verkligen som ogräs. För att plantan ska må bra är det vettigt att med något års mellanrum dela plantan så att den får kraft att växa. Sätt spaden mitt i och dela. Svårare än så är det inte.

Du kan även låta plantan gå upp i blom och ta fröer från den. Låt fröerna torka så länge som möjligt på plantan innan du tar dem.

Kommentarer

Lina Nilsson skrev 2014-05-10 klockan 08:53

Härligt att du berättar om libbsticka! Jag älskar den kryddan och har alltid den hemma. Ska nu sätta den i kryddlandet! /Lina

HelenaN skrev 2014-05-13 klockan 22:37

Tack snälla du för att du berättade om libbsticka. Jag hör ju till skaran som typ aldrig hört talas om det tidigare :) *kram*

Fröken Dill skrev 2014-05-21 klockan 12:26

Min planta börjar bli gigantisk. Verkar smart att frysa ett gäng blad för kommande buljongkok! Färska blad ska också vara helt fantastiska friterade har jag hört.

Isa skrev 2014-08-16 klockan 13:55

Libbsticka fungerar faktiskt för att mota bort ormar!

Om man klipper den fint och strör runt tomtgränsen kommer inga ormar in på tomten. Har själv provat det då vi har mycket orm i stugan. Missar vi att göra det ser vi direkt mer orm i närheten!

Jonas skrev 2016-05-03 klockan 06:51

Potatissallad med färskpotatis, vinegrett, kapris och libbsticka är en underbar sommarrätt.

Millan skrev 2016-05-03 klockan 07:23

Tack för tipset Jonas! Låter riktigt gott!

Kaj Persson skrev 2016-05-31 klockan 15:45

Rabarber och libbsticka hackat och småkokt lång tid till marmelad tycker jag är väldigt gott.

Tomas skrev 2016-08-04 klockan 19:08

Fick min libbsticka från Laestadius museet för ett par år sen, zon 7 Nu är den ca 240 cm står skyddad från vindar, trodde den bara skulle nå till zon 5-6..starka skälkar, delade bort en 3è del till en vän..Roten är ca 50-60 sm, (nu bara hälften) Nafsar då o då ett blad när jag klipper gräsmattan.... Tomas

Josefine skrev 2020-06-25 klockan 20:34

Tack! Det var det bästa jag läst om libbsticka! Vi har en jätteplanta (tycker vi) som vi aldrig vetat vad vi ska göra med. Nu ska vi prova alla recept och tips från kommentarerna och se om vi kanske börjar gilla plantan :-)

Millan skrev 2020-07-02 klockan 07:08

Vad kul att tipsen kommer till användning! Tack för att du berättade Josefine!

Josefin skrev 2021-04-23 klockan 08:52

Tack för spännande fakta! För 12 år sedan köpte vi ett torp från slutet av 1800-talet och där växte en Libsticka intill husväggen. Jag använde den lite i matlagningen och var så glad över den gamla plantan, men på senare år har den inte kommit upp och verkar nu ha dött ut, tyvärr! 😩 Jag känner att det måste finnas en Libsticka där, så jag ska leta efter frön att så. Finns det olika sorters Libsticka undrar jag?

Millan skrev 2021-04-23 klockan 13:08

Hej Josefin! Jag känner tyvärr bara till en sorts libbsticka. Har du vägarna förbi här nere i Skåne får du gärna hojta till så kan jag dela min planta med dig.

Elisabeth Green Larsson skrev 2021-05-17 klockan 22:38

Josefin jag har gott om Libbsticks så du kan få enplants av mig finns i Östergötland Mantorp Mvh Elisabeth

Millan skrev 2021-05-18 klockan 19:50

Så gullig du är Elisabeth! <3

Britt Marie Löndqvist skrev 2021-06-19 klockan 22:44

Någon som vet om man tål libbsticka om.man är allergisk mot selleri

Millan skrev 2021-06-21 klockan 07:19

Britt Marie: Oj, nä det vågar jag tyvärr inte svara på.

Madeleine skrev 2021-07-22 klockan 10:40

Har också Libbsticka i min Pallkrage/ och måste säga Jag älskar den…blir lycklig när spröda blad blir synliga på Vårkanten/ Tar gärna emot tips om någon har!

Bodillan skrev 2022-06-06 klockan 18:39

Själv äälskar jag denna härliga planta! Kan användas till det mesta - förstärker alla rätter till en högre nivå - tycker jag. Pröva på en vanlig sallad som ett första försök. Jag fryser in bladen -kramar sedan sönder dem i påsen till smulor o mindre bitar för att ha under hela året. Lycka till

Lämna en kommentar
Reklam: