Upp och ner karamelliserade smördegsbakelser
Viral upside down tartlets / Upside Down Caramelised Onion Tarts / Upside down puff pastry onion tart / Upp och ner karamelliserade smördegsbakelser
Det finns så många härliga namn på engelska för de här läckra skapelserna som gått fullständigt virala på Tiktok och Instagram. Men att översätta detta till svenska blev inte lika lockande, haha. Men nu får de heta: Upp och ner karamelliserade smördegsbakelser.
Det finns som sagt MÄNGDER med varianter av dessa. Dels som matigare varianter, som den med karamelliserad lök, sparris eller tomat. Passar perfekt som förrätt eller tilltugg. Men även dessertvarianterna som den magiskt goda med rabarber. Just idag när jag skulle testa fick trädgårdslandet avgöra vad jag skulle använda.
Här har jag gjort några olika varianter och mer gjort ett grundrecept till det hela. Så bara lägg i vad du själv tror blir gott!
Upp och ner karamelliserade smördegsbakelser
Gör såhär:
Lägg bakplåtspapper på en plåt.
Varva ingredienserna och lägg på smördegen. Tryck ner kanterna runt om. Grädda ca 20-25 minuter i 200 grader.
Vänta ca 5 minuter innan du försiktigt lägger dem upp och ner och försöker få loss bakplåtspappret.
Ugnsbakad smördeg med rabarber och mandelmassa
honung
rabarber / äpplen / nektariner
kardemumma
mandelmassa
smördeg
pensla med ägg
råsocker
till servering: Dessa flarn är supergoda att servera med en klick vaniljglass eller vaniljsås till.
Karamelliserad lök (uppe till vänster på bilden)
olivoja
balsamico
salt & peppar
(färsk) timjan
ev. riven parmesan
skivad/halverad lök
smördeg
pensla med ägg
Bakad smördeg med sparris
På fotot rev jag parmesanen efter sparrisen, gör inte det, det blir snyggare yta om parmesanen kommer närmare bakplåtspappret, så följ texten nedan, inte bilden.
olivoja
salt & peppar
riven parmesan
sparris
creme cheese
smördeg
pensla med ägg
Tomatflarn
Olivolja
parmesan
basilika
tomat
ev. creme cheese
smördeg
olja
Vad är smördeg?
Smördeg är som det låter, en typ av deg. Den tillverkas genom att varva lager av deg med lager av smör. Under bakprocessen bildas tunna skikt av deg och smör, vilket ger smördegen dess karakteristiska lager och krispighet. När smördegen gräddas i ugnen smälter smöret och skapar ångtryck, vilket gör att degen lyfter och expanderar. Resultatet blir en luftig och gyllenbrun deg med en rik smörsmak.
Smördeg används ofta till bakverk som croissanter. Det kräver lite skicklighet och tålamod att tillverka smördeg då det involverar upprepade vikningar och kylningssteg för att säkerställa att smöret håller sig i tunna skikt och inte smälter helt in i degen. Jag har bland annat gjort egen smördeg till croissanter, det kan ni läsa om här: Surdegscroissanter >>
Smördeg är ett tidskrävande projekt, men i alla dessa recept fuskar jag och köper smördeg i såväl kyldisken som frysdisken. Inte lika gott, men så mycket smidigare!
Gillar du smördegsbakelser? Kolla då in dessa recept:
Reklam:
Lämna en kommentar