Kanelbullar

Helt vanliga, men samtidigt fantastiska kanelbullar. Enklare än du tror och så mycket godare än de du kan köpa i affären.

Letar du efter det omtalade receptet på Vetekattens kanelbullar hittar du det här >>

kanelbullar

Klassiska goda kanelbullar
ca 40 bullar

150 g smör
5 dl mjölk
1 paket jäst för söta degar
0,5 tsk salt
1 dl socker
ca 1,4 liter vetemjöl

Fyllning:
250 g rumsvarmt smör
1 dl socker
1-3 msk kanel

Pensling och garnering:
1 ägg
ev. pärlsocker

Tips:
1 tsk malen kardemumma i smeten gör om möjligt bullarna ännu godare!


Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och låt blandningen blir fingervarm (+37 grader).

Lös upp jästen med lite av degspadet. Häll i resten av vätskan.

Blanda i salt och socker och drygt 2/3 av mjölet.

Arbeta degen smidig, ca 4 minuter om du använder en assistens och ca 8 min om du arbetar degen för hand.

Tillsätt ev. ytterligare mjöl om degen känns för kladdig, men spara ca 1 dl till utbaket.

Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter.

Bulldeg

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda degen smidig. Dela degen i två delar.

Kavla ut den ena degbiten till en rektangulär kaka.

Rör samman fyllningen och rör ut hälften av fyllningen på den utkavlade degen.

Rulla ihop och skär varje rulle i ca 20 bitar.

Ställ degen pappersformar eller på bakplåtspapper med snittytan uppåt.

Låt bullarna jäsa övertäcka med en bakduk i ca 30 minuter.

Jästa bullar

Sätt ugnen på 250 grader.

Vispa ihop ägget och pensla de jästa bullarna. Strö över lite pärlsocker på varje bulle.

Grädda bullarna mitt i ugnen, 5-8 minuter.

Nygräddade bullar

Låt svalna på galler under bakduk.

Lycka till med dina kanelbullar!
/Millan & Maria

Kommentarer

Chris skrev 2007-11-27 klockan 12:14

Kan känna doften av kanelbullar bara genom att titta på dina fina bilder! Ser mycket mumsigt ut!

Maria skrev 2007-11-27 klockan 22:54

Vilka SNYGGA bullar! Jag bakar gärna kanelbullar, men sådär perfekta blir aldrig mina :D

lina skrev 2007-11-28 klockan 14:13

De såg verkligen perfekta ut!!!! Och smarriga:)

Lämna en kommentar