Kanelbullar
Helt vanliga, men samtidigt fantastiska kanelbullar. Enklare än du tror och så mycket godare än de du kan köpa i affären.
Letar du efter det omtalade receptet på Vetekattens kanelbullar hittar du det här >>
Klassiska goda kanelbullar
ca 40 bullar
150 g smör
5 dl mjölk
1 paket jäst för söta degar
0,5 tsk salt
1 dl socker
ca 1,4 liter vetemjöl
Fyllning:
250 g rumsvarmt smör
1 dl socker
1-3 msk kanel
Pensling och garnering:
1 ägg
ev. pärlsocker
Tips:
1 tsk malen kardemumma i smeten gör om möjligt bullarna ännu godare!
Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och låt blandningen blir fingervarm (+37 grader).
Lös upp jästen med lite av degspadet. Häll i resten av vätskan.
Blanda i salt och socker och drygt 2/3 av mjölet.
Arbeta degen smidig, ca 4 minuter om du använder en assistens och ca 8 min om du arbetar degen för hand.
Tillsätt ev. ytterligare mjöl om degen känns för kladdig, men spara ca 1 dl till utbaket.
Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda degen smidig. Dela degen i två delar.
Kavla ut den ena degbiten till en rektangulär kaka.
Rör samman fyllningen och rör ut hälften av fyllningen på den utkavlade degen.
Rulla ihop och skär varje rulle i ca 20 bitar.
Ställ degen pappersformar eller på bakplåtspapper med snittytan uppåt.
Låt bullarna jäsa övertäcka med en bakduk i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Vispa ihop ägget och pensla de jästa bullarna. Strö över lite pärlsocker på varje bulle.
Grädda bullarna mitt i ugnen, 5-8 minuter.
Låt svalna på galler under bakduk.
Lycka till med dina kanelbullar!
/Millan & Maria
Kommentarer
Chris skrev 2007-11-27 klockan 12:14
Kan känna doften av kanelbullar bara genom att titta på dina fina bilder! Ser mycket mumsigt ut!
Maria skrev 2007-11-27 klockan 22:54
Vilka SNYGGA bullar! Jag bakar gärna kanelbullar, men sådär perfekta blir aldrig mina :D
lina skrev 2007-11-28 klockan 14:13
De såg verkligen perfekta ut!!!! Och smarriga:)
Reklam:
Lämna en kommentar