Detta är en slow cooker!

Det hela började med att vi fick testa en gryta och blev helt fast. Efterhand som vi började att publicera recept så fick vi fler och fler frågor. Här har vi samlat de vanligaste frågorna. Undrar du över något så bara skriv en kommentar!

crock pot slow cooker

Vad är en slowcooker?

Det är elektrisk gryta, gjord för långkok.
Bagaren&Kocken skriver:

En elektrisk gryta som hjälper dig att laga mat när du har annat för dig. Ladda grytan på morgonen med kött, grönsaker, kryddor m.m. På kvällen när du kommer hem från jobbet är grytan klar. Genom att grytan hålls varm under en lång tid blir köttet fantastiskt mört och fint. Man behöver inte heller använda det dyraste köttbitarna för att få ett lyckat resultat

Varför ska jag använda den istället för min gjutjärnsgryta?

Den kan stå igång när du inte är hemma och håller värmen jämn. Ingen risk att den kokar över. Att lämna spisen igång hemma känns inte lika lockande..

Och vad kan jag laga i den?

Det är just det jag tänker ta reda på under de närmsta veckorna. Varför behöver jag en slowcooker?

[Uppdaterat 151019] Efter att ha lagat mat i min crock pot några månader bestämde vi oss för att behålla den. Det var inte helt lätt i början tyckte jag. Visst, jag kunde ta färdiga recept från crock pots hemsida och det blev okej. Men att lära sig anpassa sina egna recept var svårare. Min oxsvanssoppa blev ett fiasko och risgrynsgröten brände jag första gångerna. Men nu har vi lyckats riktigt bra med flera saker. Se vår receptsamling med speciellt anpassade recept som fungerar här >>

Att gå hemifrån

Det här med att sätta igång den och gå hemifrån? Jag var tveksam första gångerna. Jag lämnar ju aldrig spisen/ugnen igång när jag går hemifrån. Men det har gått riktigt bra. Crock Poten känns säker. Däremot har jag läst på ett svenskt slow cooker-forum om en tjej som ställde sin gryta (inte en crock pot) på bänkskivan och den sprack, för att det kom så mycket värme underifrån på hennes maskin. Jag har även sett lågpriskedjor som säljer slow cooker-maskiner för 299 kr. Snacka om klipp, men jag personligen hade inte lämnat dem på när jag stängt ytterdörren. Det är nog som vanligt, till en viss gräns får man vad man betalar för.

Att diska slowcookern

Grytan är oftast lika lätt att diska som vilken lergryta som helt. Vissa grytor kan man till och med köra i diskmaskinen utan problem.

Att hitta recept till slowcookern

Som jag skrev innan tyckte jag i början att det var lite svårt att anpassa mina egna favoritrecept till grytan. Det handlar om att hela tiden ta mindre vätska än vad man är van vid och mer kryddor. Jag kan inte förklara varför, men det känns som att den äter upp mina kryddor ibland.

Slow cooker eller crock pot?

Slow cooker är ett samlingsnamn på den här typen av maskiner Crock pot, Nordic cooker, Anderssons och Electrolux är olika tillverkare av slow cooker-maskiner.

Det skär sig och bränner när jag lagar mat i min slow cooker

Några saker att tänka på är att mjölkprodukter inte fungerar speciellt bra för långkok. Så om du gör något där du vill smaksätta med mjölk/grädde, tillsätt detta på slutet när det återstår ca 30 minuter. Samma när du ska reda av såser/grytor.

Vad det gäller vätska ska du oftast ha så mycket att det täcker köttet. Finns lite undantag, men följer du recepten här på Salt&Peppar kan du vara säker på att vi lagat dem flera gånger utan att misslyckas.

Bakad potatis i slowcookern kräver exempelvis ingen vätska alls.

Tillagningstid

Vissa saker, som köttgrytor med högrev, mår riktigt bra av att stå och puttra en hel arbetsdag. Andra saker, som kycklingfilé och magert kött har en tendens att bli torrt om det får stå så lång tid. Det gäller helt enkelt bara att få koll på vilka saker som passar in i ditt schema. Vissa saker fungerar kanske bäst att göra på helgen. I alla våra recept står det tillagningstid.

Hur mycket el drar en slowcooker? Läs vidare i det här inlägget >>

Undrar du över något eller vill du tipsa om något gott du lagat, bara skriv en kommentar :)

Lämna en kommentar
Reklam: