Blåbärsbrownies med creamcheesefyllning

Blåbärsbrownies med creamcheesefyllning

Ett kärt recept här på Salt & Peppar är receptet på Marmorerade brownies med hallon.

Förra hösten hade jag hand om fredagsfikat och bestämde mig för att utgå ifrån detta recept men smaksätta min brownies med blåbär i stället. Det blev succé på jobbet!

Ingredienser:

Chokladsmet:

300 gr mörk choklad (minst 50% kakaohalt)
200 gr smör
2 dl socker
4 ägg
3,5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker

Cream cheese-smet:
200 gr cream cheese, typ Philadelphiaost
0,5 dl socker
1 ägg
1 msk vetemjöl
ca 2 dl färska blåbär

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla/bröa en ugnsform, ca 20*30 cm.

Choklad och smör

2. Smält choklad och smör i en skål över vattenbad.

3. Vispa socker och ägg poröst. Rör ner den smälta chokladen och smöret och tillsätt sedan mjöl och vaniljsocker. Blanda till en slät smet. OBS! Vispa inte, utan vänd bara ner mjölet.

4. Vispa i en separat skål ihop alla ingredienserna utom blåbären till cream cheese-smeten.

Blåbärsbrownies med creamcheesefyllning

5. Häll först chokladsmeten i formen, sedan cream cheese-smeten. Dra med en kniv några tag i smeten så att den blandas lätt. Avsluta med att försiktigt trycka ner blåbär över hela ytan.

6. Grädda i ugnen ca 20 min. Låt svalna och skär sedan i rutor.

Marias kommentar:
För att få riktigt mycket blåbärssmak på brownien så använde jag mig av Lindts choklad med blåbärssmak.

Lindt blåbärschoklad

Du kan givetvis använda vilken choklad du vill, men denna ger en extra skjuts åt blåbärssmaken. Jag tog 200 gr av Lindts blåbärs choklad och sedan 100 gr 50% mörk choklad. Sedan använde jag mig av en ask med färska amerikanska blåbär. Har du svenska (skogs)blåbär så ger de nog mer smak. Strössla på så mycket du tycker känns lagom.

Jag använde mig av en fyrkantig form som är ca 23 x 23 cm och fick därför öka min gräddningstid något. Känn med en sticka! Den ska fortfarande vara kladdig när du sticker i kakan, men inte vara helt rinnig om du skakar lite på formen. Den smakar bäst om du bakar den dagen innan och sedan låter kakan stå i kylen över natten. Ta dock fram den i god tid innan servering så att den inte är kylskåpskall.

Det fungerar utmärkt att frysa kakan! Jag tycker den gör sig bäst med en klick lättvispad grädde till.

Trevlig fikastund!

Kommentarer

Magnus skrev 2014-09-07 klockan 08:53

Det ser riktigt gott ut! Vilken skön bild med blåbären! Ha en skön söndag. Magnus

Sussi skrev 2014-09-24 klockan 18:48

Den ser så god ut, ska bakas till lördag när vi får gäster. :) Var hittar man en sådan fyrkantig form? Den var himla läcker.

Millan skrev 2014-09-29 klockan 17:56

Sussi: Jag har köpt en sån på ICA Maxi för några år sedan. Kanske finns kvar där?

Lämna en kommentar




*