Surdegspannkakor / Pannkakor på surdeg

Det var inte så länge sedan jag skrev ett jättelångt inlägg om olika typer av pannkakor, men inte anade jag väl då att Coronan skulle slå till och jag skulle bli manisk på att testa surdegssaker. Surdegspannkakorna visade sig bli en riktig höjdare! Smeten beter sig inte riktigt som vanlig pannkakssmet och de sväller upp på ett annat sätt, men oj vad goda de blev.

surdegspannkakor

Surdegspannkakor
till ca 8 stycken

3 ägg
2 dl mjöl
4,5 dl mjölk
gnutta salt
2-3 dl bubblig surdeg
ev. 20 g smält smör (detta behövs inte, men ger en godare smak till pannkakorna och du behöver mindre smör när du steker dem sen)

Tips: Vill du ha sötare pannkakor med lite kola-aktig smak blir det supergott att bryna smöret först.

surdegspannkakor

Vispa samman allt utom surdegen och vispa sedan ner surdegen.

Tips: Fram till hit kan du förbereda flera timmar i förväg.

Lägg en klick smör i pannkaksjärnet och slå i ca 1,5 dl smet och stek tills pannkakan fått snygg färg.

surdegspannkaka
surdegspannkaka i form av en enhörning / unicorn

Surdegssmeten är lite tjockare än vanlig smet och fungerar utmärkt att göra figurer av. Gissa om dessa gjorde succé på dotterns barnkalas :)

surdegspannkakor på stekhäll

Surdegspannkakor på stekhällen

Ytterligare en fördel med den här smeten är att den är lite tjockare än vanlig pannkakssmet, vilket gör att den fungerar riktigt bra på stekhällen.
Se till att du har lite olja att steka i så blir det perfekt. Än en gång lyckliga barn och ett helt berg med pannkakor!

Gyllene surdegspannkakor

Vill du ha riktigt fina gyllene pannkakor? Ett tips är att använda ölandsvete, som ger en matigare känsla och dessutom snygg färg.

🥞 Surdegspannkakor
till 65 plättar och 10 pannkakor

6 ägg
2 dl mjöl
2 dl ölandsvete
9 dl mjölk
salt
5 dl bubblig surdeg
40 g smält smör

Kommentarer

Minna skrev 2020-04-20 klockan 06:04

Hej Hur gör du surdegen? Vill gärna ha receptet

Millan skrev 2020-04-20 klockan 07:04

Hej Minna! Här hittar du mina tips kring surdeg: https://saltpeppar.se/isolering-och-surdegsbakande/ Lycka till!

Karin Björnström Karlsson skrev 2020-12-21 klockan 10:57

Hur många pannkakor blir det? Står ej i receptet...,

Millan skrev 2020-12-21 klockan 18:30

Hej Karin! Det blir ungefär 8 pannkakor av detta.

Emma skrev 2021-09-24 klockan 06:32

Hej! Jag undrar var du köpt den fina enhörningsformen? :) Mvh Emma

Millan skrev 2021-09-27 klockan 07:11

Emma: Den köpte jag på ICA Maxi för flera år sedan, men har du tur kanske de har kvar?

Merit skrev 2021-10-24 klockan 19:17

Tack för bra recept! Perfekt när man håller igång en vetesurdeg och använda grunden till annat än brödbak. Gjorde 12 tunna frasiga pannkakor á 0,75 dl styck.

Millan skrev 2021-10-24 klockan 20:08

Vad kul att du uppskattade det Merit! Och tack för att du berättar!

Hans lindblom skrev 2024-07-24 klockan 19:31

Var kan man köppa vetesurdeĝ I Göteborg

Millan skrev 2024-07-28 klockan 12:33

Hej Hans! Det har jag tyvärr ingen aning om. Men du kan ju alltid sätta en egen grund. Läs mer här om surdegar: https://saltpeppar.se/isolering-och-surdegsbakande/ Annars kan du testa att efterlysa på facebook om det finns någon som har en.

Lämna en kommentar




Reklam: