Langos på stekhällen
Langos är en ungersk maträtt, som numera blivit en klassisk flottig rätt på svenska marknader. Det är friterad deg toppad med olika tillbehör. I Ungern serveras den ofta bara med vitlöksolja och salt. Men här lyxar vi till det ordentligt :) Så till alla er som efterfrågat receptet på Instagram, här är det; Langos på stekhällen!
Langos på stekhällen
till 16 bitar – räcker till ungefär 5-6 personer
25 g jäst
3 dl ljummet vatten
200 g kokt potatis
7 dl vetemjöl special
1 tsk salt
till utbakningen:
vetemjöl
till friteringen:
olja
Vitlöksolja till Langos
5 vitlöksklyftor
1 dl neutral olja, typ rapsolja
Skala och pressa vitlöken och blanda med oljan. Pensla langosarna direkt när de kommer upp från oljebadet. Doften är helt otrolig i det läget!
Förslag på saker att servera med din Langos:
gräddfil
riven ost
rödlök
röd och svart rom
räkor
picklad rödlök
Degen: Rör ut jästen i vattnet.
Mosa potatisen och blanda med mjöl och salt. Vänd ner i jästblandningen och arbeta till en lös deg. Jäs i 45 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i 16 bitar och tryck ut dem till tunna ark. Jäs bröden 15 minuter.
Hetta upp oljan till 180 grader, ungefär, och fritera bröden. Ca 3 minuter per sida blir lagom.
Låt svalna på galler. Tänk på att de kommer att droppa olja så lägg en handduk eller hushållspapper under.
Pensa med vitlöksolja medan de fortfarande är varma. Verkligen pricken över i:et!
Sen är det bara att toppa med vilka tillbehör du vill! Godare än vilken marknad som helst enligt oss!
Reklam:
Lämna en kommentar