Julafton och maten 2014
Jul, jul, strålande jul. När julbordet är uppdukat och man får njuta av både mat och sällskap, då är livet ganska perfekt. Som vanligt har vi ett lugnt julfirande där fokus ligger på god mat och att träffas. Årets julfirande innehöll som vanligt lite nyheter och här delar vi med oss av recept på både den klassiska julmaten, men även våra nya tester. Vi hoppas att detta ska inspirera er till framtida julbord.
Vi har tidigare testat Leilas lax, inte för att det var något fel på den, men vi hade ändå vissa planer på förbättring och valde att kombinera med Teresas recept på gravad lax. Tack för receptet Teresa! Resultatet blev den bästa lax vi någonsin haft på julbordet. Detta är något vi kommer göra om många gånger!
Rödbetsgravad lax
1 kg lax
1,5-2 dl socker
1 dl grovt salt
20 lättkrossade vitpepparkorn
1 kruka dill + extra sista dagen
2 stora rödbetor
Frysning: Tänk på att du bör frysa laxen några dygn först, för att döda eventuella parasiter.
Dag 1: Bena ur laxen
Rör ihop socker, salt, vitpeppar och grovhackad dill.
Lägg laxen med skinnsidan neråt i en form och tryck in blandningen i/på laxen. Om två bitar, lägg ihop med köttsidorna mot varandra.
Lägg en tyngd på laxen (tänk på att laxen vätskar sig en hel del).
Dag 2-3: Vänd ca var sjätte timme 2-3 gånger (Teresa: brukar göra ca var åttonde timme i två dagar).
Dag 2: Grovriv de råa rödbetor och täck hela köttsidan på laxen. Låt grava minst 1 dygn till.
Innan servering: Skrapa bort rödbetorna och skiva tunna skivor. Lägg gärna på lite ny dill.
Klassiker på vårt julbord – Brantevikssillen.
Och här är årets alla sillar:
Brantevikssill (till vänster)
Apelsin- & stjärnanismarimerad sill (högst upp)
Skaldjurssill (till höger)
Krämig citronlimesill (längst ner)
En riktigt lyckad kombination av sillar där alla fann sina favoriter.
En klassiker vi inte kunde utelämna, Chrisses mormors gamla recept på Löksill.
Ännu mera lax, kallrökt sådan.
Tillbehör: Rödlök, rom och creme fraiche.
Janssons frestelse
Vi brukar alltid ha en del grönt, främst kålsallader av olika slag. I år hade Marie en ny variant. Brysselkålssallad med rädisor, pinjenötter och persilja. Till detta en dressing med apelsinsaft, olja, senap, kanel och en gnutta salt.
Rapsgris-julskinka och leverkorv. När julskinkan kommer in äts det även köttbullar och prinskorv (som inte fick vara med på bild).
Mamma & Pappas klassiska brunkål. Vid det här laget är jag så mätt att jag inte vill ha, men jag får alltid med mig hem så att vi kan äta dagen efter istället :)
Och mitt i allt lite av Maries hemmagjorda chokladskapelser. Riktigt goda små läckerbitar.
Dessertdags; Ris à la Malta serverad med hackad mandel, mandarinklyftor och jordgubbssylt.
Sådär, det var en glimt av vårt julfirande. Hoppas att ni alla fick njuta av lite god julmat och ledighet.
Reklam:
Lämna en kommentar