Leilas rödbetsgravade lax

Grava lax har vi aldrig gjort, så det känns verkligen som ett projekt att ta sig an. Såhär innan jul har vi provgravat några bitar och den godaste hittills blev denna, med recept från Leila. Snygg är den också med rödbetan. Dock är jag inte helt nöjd, tror det är lite mer salt jag är på jakt efter. Så när den stora laxen ska gravas nu inför julafton kommer jag att använda ett recept från min kompis Teresa istället, som är nästan identiskt med detta. Däremot har Teresa mer salt och vitpeppar istället för svarpeppar. Hur som helst, det är verkligen inget fel på det här receptet och nu tänker jag äta upp resterna till helglunch :)

leilas rödbetsgravade lax

Leilas rödbetsgravade lax
1,2 kg urbenad laxbit med skinn
0,5 dl salt
1 dl strösocker
1 msk krossad svartpeppar
1 knippe dillstjälkar
2 stora färska rödbetor

Lägg laxsidan på en plåt eller ugnsform.

Gnid in köttsidan på laxen med din gravlaxblandning som är salt, socker, svartpeppar och dill.

Lägg laxbiten med skinnsidan ner mot plåten i ca 1 dygn, vänd på laxen lite då och då under detta dygn.

Riv 2 st råa rödbetor och täck hela köttsidan på laxen, låt grava i 1-2 dagar. Skrapa bort rödbetorna och skiva tunna skivor.

Källa: http://www.leila.se/rodbetsgravad-lax/recept/nyttigt/index1,20.htm?id=4149

 

Dillstuvad potatis
till 4 portioner

1 kg potatis

dillstuvning:
3 msk vetemjöl
5 msk smör
5 dl mjölk
1 dl färsk hackad dill
salt och peppar

Skala och koka potatisen så att den är nästan färdig. Skär i ganska stora bitar.

Dillstuvning: Smält smöret i en panna med höga kanter eller kastrull. Tillsätt mjölet och rör ut det. Häll i mjölken under omrörning och låt koka några minuter. Smaka av stuvningen med salt, peppar och dill. Vänd i potatisen och låt småputtra några minuter.

Servera direkt med gravad lax och gärna lite extra grönsaker.

Kommentarer

Sam White skrev 2014-12-21 klockan 12:52

Härliga recept! Kika gärna in på min blogg, skriver om lite annorlunda maträtter! :)

Lämna en kommentar




*