Brantevikssill

Tidigt en morgon innan vi skulle till jobb körde vi ut till fiskehoddorna och köpte lite sillfileer för att göra Brantevikssill. Det tar tid att lägga in brantevikssill, men det är inte svårt. Och resultatet blir fantastiskt god sill! Den här kommer inte vara till påska, så det får bli en omgång till!

brantevikssill

Brantevikssill
1/2 kg sillfiléer (på fotot ovan är det gjort på 1 kg)

Lag:
6 dl vatten
1 dl ättika (24 %)
2 msk salt

Inläggning:
2,5 dl socker
20 krossade vitpepparkorn
20 krossade kryddpepparkorn
1 gul lök, hackad
1 rödlök, hackad
1 msk citronpeppar
2 smulade lagerblad
1 kruka dill, hackad

Dag 1: Rensa sillen och frys fileérna över natten. Vi köper färdiga fileer och tar alltså bara bort skinnet enligt fotona nedan.

sill 1

sill 2

sill 2

sill 4

sill 5

sill 6

Dag 2: Tag ut ur frysen och låt tina i kylen.

Dag 3: Blanda ingredienserna till lagen och låt sillen ligga i den under natten (i kylen). Till skillnad från många andra sillrecept behöver du alltså inte koka upp lagen, utan bara blanda ihop.

Dag 4: Ta upp sillen och låt den rinna av. Skölj inte den!

Blanda alla ingredienserna till inläggningen och varva därefter den avrunna sillen med blandningen i en hög burk. Det kommer alltså inte vara någon vätska vid själva inläggningen.

Dag 5-7: Låt inläggningen dra några dagar i kylskåp.

brantevikssill

Lämna en kommentar




*