Slökokt ärtsoppa
Hösten är här och med den alla långkok, grytor och soppor. Maken är en stor fantast av slökokt ärtsoppa, själv har jag aldrig varit så förstjust i det, inte förrän vi själva gjorde det! För den här är verkligen supergod! Låt mig presentera Slökokt ärtsoppa, med inspiration från Öhmans mat & vin-blogg.
[Uppdatering av receptet] Ny forskning visar att lektiner är farligare än man trott. Så receptet är uppdaterat med förtydligande kring blötläggning av ärtorna.
På fotot här ovan serveras soppan med extra knaperstekt bacon på toppen, nyklippt krasse och picklade senapsfrön. Jag har dessutom blandat lite extra rotfrukter i soppan, men var försiktig med detta, du vill inte göra soppan till en grönsakssoppa.
Slökokt ärtsoppa
tid: 12 timmar blötläggning av ärtor + 8 timmar i slow cookern
500 g gula ärtor
500 g rimmat fläsk i bit
2 oxbuljongtärningar
1 skivad morot
1 finhackad vitlöksklyfta
2 tsk timjan
1 gul lök
10 kryddnejlikor
1,5 liter vatten + eventuellt lite kokande vatten på slutet för att få en lösare konsistens
Tips 1: Det är väldigt stor skillnad på ärter och ärter. Jag använder oftast gogreens och de suger åt sig ganska exakt mängden vatten enligt ovan. Icas I love Eco ekologiska gula ärter gör däremot inte det. Så är du hemma var lite vaksam med mängden vatten som behövs.
Tips 2: Vill du variera kryddningen är det väldigt gott att använda mejram. Många tycker också det är gott att servera med en klick senap.
Börja med att blötlägga ärtorna. Lägg dem minst 12 timmar i kallt vatten. Slå sedan bort vattnet (du ska inte använda det i nästa steg).
Lägg ärtorna, fläsket i bit, oxbuljongtärningar, morot, vitlök och timjan i grytan.
Skala löken och tryck i kryddnejlikorna. Lägg i grytan tillsammans med 1,5 liter vatten.
Kör igång på hög effekt i 8 timmar. Är du hemma och har möjlighet så rör gärna runt lite försiktigt i grytan 1-2 gånger.
Ta upp löken och släng den. Ta upp fläsket, dra av svålen och skär köttet i mindre bitar och lägg tillbaka i soppan. Smaka eventuellt av med salt och späd med mer vatten för att få önskad konsistens.
Källa: Öhmans mat & vin >> med några små ändringar och förtydligande främst kring blötläggning, men även serveringstips.
Blötläggning av ärtor till Slökokt ärtsoppa
I ärtor finns ett gift som heter lektin. Lektiner kan orsaka illamående, kräkningar, diarré och magsmärtor om baljväxterna inte tillagas på rätt sätt. En del lektiner försvinner vid blötläggning, om vattnet hälls bort. Lektiner förstörs helt vid kokning. Så, för att vara den säkra sidan bör du alltid blötlägga dina ärtor minst 12 timmar.
Källa: https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/vaxtgifter/lektiner
Problem med hårda gula ärtor som inte mjuknar?
För något år sedan blev det fler och fler frågor kring varför de gula ärtorna inte mjuknar. Vad har jag gjort för fel? Kan man göra fel? Januari 2024 publicerade den fantastiska Lisa Förare Winbladh en väldigt lång artikel som förklarar i detalj. Jag kan varmt rekommender att läsa den.
Defekten kallas HTC, vilket är en rafflande förkortning för det prosaiska hard to cook. HTC uppstår normalt när baljväxter förvaras varmt och fuktigt.
En annan defekt som gör att baljväxter är omedgörliga kallas HS (inte roligare än hard shell). Det hårda skalet orsakas av att bönorna förvarats varmt och torrt. Här är problemet att det ogenomträngliga skalet förhindrar absorption av vatten både vid blötläggning och kokning.
Källa: https://tisseltassel.substack.com/p/de-gula-artorna-ett-hardkokt-mysterium
Så kort sagt, du har säkerligen inte gjort fel. Det är ärtorna det är fel på.
Serveringstips / Picklade senapsfrön
6 msk gula senapsfrön
salt
lag:
0,5 dl ättikssprit, 12%
1 dl socker
1,5 dl vatten
Koka senapsfrön i lättsaltat vatten i 40 minuter. Häll av.
Koka upp 1-2-3 lagen i en liten kastrull. Lägg i senapsfrön och ställ åt sidan.
Häll upp i en ren burk med tättslutande lock. Förvara i kylen.
Sen blev det givetvis blev det pannkakor med grädde och sylt till efterrätt, precis som det ska vara efter ärtsoppa!
Millans kommentar: Att gå hela dagen i doften från soppan, som står där och puttrar är faktiskt riktigt trevligt. När det väl är dags att äta har man hunnit bli rejält sugen. Och faktiskt så är det här den bästa ärtsoppa jag någonsin ätit. Perfekt resultat varje gång! Maken som är vår ärtsoppe-expert är även han lyrisk. Bättre än både Rådhuskällaren och Operagrillen, är hans omdömme.
Kommentarer
Freddy skrev 2016-01-01 klockan 21:15
Detta var fantastiskt gott. 5 ärtor av 5 möjliga
Millan skrev 2016-01-04 klockan 09:15
Tack Freddy!
Jim skrev 2016-11-05 klockan 07:05
Denna ärtsoppa gör vi här hemma ofta.
Den får 5 ärtor av 5 möjliga.
5 min i köket för denna delikata ärtsoppa är helt otroligt.
Millan skrev 2016-11-07 klockan 09:02
Jim: Jag kan inte annat än att hålla med. En av våra egna favoriter, speciellt nu när kylan kommit!
Rakel Eriksson skrev 2018-08-28 klockan 13:50
Så god slår min farmors ärtsoppa och den var good? Min make tycker inte om i vanliga fall men denna älskade han 5 ärtor av 5
Millan skrev 2018-09-01 klockan 14:40
Rakel: Vad kul att höra att den gick hem! Tack för att du delade med dig!
Karolina skrev 2018-10-01 klockan 10:40
Dags för den här fantastiska ärtsoppan igen. Alltid kul att damma av slow cookern så här på hösten. Provade att späda med lite mörk öl i slutet en tidigare tillagning. Blev väldigt fyllig smak. Kram!!
Millan skrev 2018-10-02 klockan 17:19
Åå, det låter som en bra ide. Kan verkligen tänka mig att ölsmaken blir perfekt! Tack för tipset!
Andreas skrev 2019-03-06 klockan 14:06
Väldigt god ärtsoppa. Vi följde receptet rakt av första gången och tyckte då att kryddnejlikan tog över lite för mycket. Halverar mängden till denna gång.
Millan skrev 2019-03-07 klockan 12:14
Vad kul att du gillade det! Kul att du vill experimentera vidare också!
Emilia skrev 2021-01-21 klockan 17:41
Gjort ärtsoppa i Crock-Pot idag och den är supergod men tyvärr så fick vi försiktigt ösa ut nästan 5-6 dl vatten för att kunna få bra konsistens. Så nästa gång ska jag inte koka i mer än 1 liter vatten och istället fylla på undertiden om de behövs😊
Millan skrev 2021-01-22 klockan 10:55
Hej Emilia! Tack för din kommentar! Vad märkligt att det blev så mycket vatten "över" i din gryta! Det har jag aldrig råkat ut för. Vad använde du för ärtor? Märke?
Emilia skrev 2021-01-22 klockan 11:45
Använde Icas i love Eco gula ärtor
Millan skrev 2021-01-22 klockan 12:47
Intressant att det kan bli så stor skillnad på dem! Jag använder oftast GoGreesns gula svenskodlade ärter. Och de suger åt sig ganska exakt den mängden. Jag ska uppdatera lite i texten ovan, tack Emilia!
Angelica skrev 2021-01-24 klockan 19:32
Hej! Jag har lagat den här soppan otaliga gånger och älskar den. När jag nu gjorde den efter de uppdaterade rekommendationerna och blötlade ärtorna innan blev soppan, precis som för Emilia, jättelös och vattning, så vi fick skopa ur massor med vätska för att få en okej konsistens (vilket förstås gjorde smaken utspädd). Jag tror inte alls problemet har med märket på ärtor att göra, har själv använt flera sorter med bra resultat, men misstänker att blötläggningen är boven i dramat. Nästa gång tänkte vi mäta upp mängden vatten vi blötlägger i för att se hur mycket ärtorna sugit upp och sedan dra bort den mängden från vattnet som tillsätts i soppan. Hur som helst, tack för ett av våra favoritrecept (nu ska vi bara få till det så den blir lika bra trots blötläggningen)! :-)
Millan skrev 2021-01-24 klockan 19:40
Tusen tack Angelica för den klara analysen! Du har säkert rätt i att blötläggningen spelar roll. Jag minskade dock mängden vätska i receptet när jag skrev om det, så jag har testlagat enligt det som står. Men det verkar krävas fler provlagningar för att få rätt på det igen! Om du mäter mängden vätska efter blötläggning och kommer fram till något blir jag jätteglad om du vill dela med dig!
Karolina skrev 2021-08-20 klockan 18:56
Här har det hänt grejjer sen jag gjorde soppan sist. Jag som tyckte det var såååå smidigt att inte blötlägga ärtorna =) Undrar om man överlever ändå.... Nu ska jag prova blötlagda ärtor!! Ha de'
Millan skrev 2021-08-21 klockan 07:10
Karolina: Mm.. jag förstår precis! Jag har ju själv aldrig tidigare gjort det och som tur är sluppit att bli sjuk. Men efter att ha läst på de senaste rönen vågar jag nog inte chansa utan valde att uppdatera receptet. Men det blir fortfarande lika gott, som tur är!
Karolina skrev 2021-08-21 klockan 14:40
Så där... nu är allt i pytsen. Maken hade köpt skivat fläsk så vi får väl se hur det blir. Jag tog en genväg och blötlade bara 7 timmar, vi får se hur det går =) fick ju höfta lite med vattenmängden.
Nina skrev 2022-01-16 klockan 13:32
Supergod ärtsoppa! Vi älskar den här hemma. Jag låter ärtorna blötläggas i så mycket vätska som det bara går i 12 h eller mer och sen har jag bara i 1 liter vatten när jag tillagar i slow cookern.
Vi hade annars samma problem som en del andra med för mycket vätska.
Kom gärna med fler recept, jag älskar denna sida! Visat den för min mor som är både novis vad det gäller slow cooker och nätet.
Millan skrev 2022-01-16 klockan 20:18
Hej Nina! Vad kul att höra att du gillar våra recept så mycket! Just vad det gäller slow cooking tipsar jag om den här samlingssidan där jag försökt samla våra recept:
https://saltpeppar.se/receptsamling-for-slokokning-med-crock-pot-slow-cooker/
Men vill du ha ännu fler recept just för slow cooker tipsar jag om Lindas sida: https://lindasmathorna.se/
Gunnar M skrev 2022-02-06 klockan 21:45
Härom dagen lagade jag för första gången efter denna nya version av receptet där man blötlägger ärtorna före. Efter blötläggningen vägde ärtorna 8,8 hg så det hade sugit i sig 3,8 dl vatten. I den version av receptet jag sparat där man inte blötlägger ärtorna före använde man 1,8 liter vatten, så jag subtraherade helt enkelt den mängd vatten som redan sugits upp och hällde i 14,2 dl vatten.
När de 8 timmarna gått ställde jag soppan på kylning över natten så att smaken skulle samla sig. När jag dagen därpå värmde så mycket jag behövde var konsistensen bra och soppan, naturligtvis, god.
Ja, jag lyxade också till det hela lite genom att låta några ”huggna fläskben” ligga ovanpå i slökokaren under hela tillagningen för att när soppan var färdig peta loss köttet och röra ner i soppan. Inte alls dumt det heller men naturligtvis inte nödvändigt.
Det enda jag inte är riktigt nöjd med är konsistensen på biten fläsk som ska ligga i soppan hela tiden. Jag tycker den blir alldeles för mjuk efter 8 timmar, kanske jag ska prova att lägga i den efter (minst) halvtid i stället.
Millan skrev 2022-02-07 klockan 08:46
Gunnar: Vilken härlig vetenskaplig test där du väger ärtorna! Låter perfekt gjort!
Jag brukar köra med en stor fläskbit utan ben. Den kokar nästan sönder helt. Brukar dock skrapa bort en hel del av fettet som fortfarande hänger kvar, då jag inte är så förtjust i att äta det. Men det som kokat in i soppan ger fantastisk smak.
Susitar skrev 2023-06-08 klockan 20:47
Jag har tagit inspiration av det här receptet när jag gjort ärtsoppa i slowcooker, men har inte i nejlika och ändrar andra saker. T ex gjorde jag en variant idag med getkött istället för fläsk, och kryddade med oregano. Jag brukar, till skillnad från många av kommentarerna här, inte alls få en för blöt soppa. Snarare tvärtom, trots blötläggning. Det kan nog handla om hur tätt locket är på kokaren - min sitter ganska löst, så det mesta blir torrare än vad recepten online säger.
Millan skrev 2023-06-09 klockan 11:04
Hej Susitar! Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter och förslag! /Millan
Patricia skrev 2023-11-08 klockan 16:54
Sååå god! Maken hade inte tålamod att vänta, så redan efter 6 timmar åkte den fram på bordet. Han med Hultbergs milda senap. Jag med Johnny’s grovstarka senap. En liten punch till var pricken över iet.
Imorgon kör jag med en skål till mamma.
Tack för receptet!🤗
Millan skrev 2023-11-08 klockan 20:32
Åå vad underbart det låter Patricia! Vad kul att ni blev så nöjda!!
T K skrev 2024-08-24 klockan 13:36
God ärtsoppa, har gjort den många gånger! Kan tipsa om att det även funkar att göra i gjutjärnsgryta i ugnen på 150 grader. Tar 6-8 timmar.
Millan skrev 2024-08-26 klockan 07:24
Tack för tipset TK! Det har jag inte testat!
Reklam:
Lämna en kommentar