Zucchinibiffar med quinoa

Som ni säkert känner till vid det här laget odlar vi squash. Årets skörd har varit enorm och vi har både ätit enorma mängder samt gett bort hur mycket som helst känns det som. Men jag klagar inte, för vi har verkligen ätit oss igenom alla gamla favoriter och testat massor av nytt. Dessa biffar, som man blandar med quinoa, visade sig vara en höjdare som fungerade bra även i lunchlådan dagen efter. Dock ska jag erkänna att jag inte fick dem att hålla ihop som de borde, men det kan ju också bero på att mängden squash är lite si och så. Men jag löste det enkelt genom att tillsätta ytterligare ett ägg samt ca 1/4 dl ströbröd till. Så får du problem med din smet är det bara att lägga till lite.

squash och quinoabiffar

Zucchinibiffar
till 4-5 portioner

1 dl quinoa
1 zucchini/squash
1/2 gul lök
2 ägg (om du får problem med att biffarna inte vill hålla samman i stekjärnet, blanda ner ett ägg till)
0,75 dl ströbröd (om smeten är väldigt lös, lägg till lite extra ströbröd)
1 tsk gurkmeja
1/2 tsk chilipulver
salt & svartpeppar

olja, att steka i

tillbehör:
Tsatsiki (se recept nedanför)
potatissallad (på fotot: potatis, tunnt skuren isbergssallad, röd paprika, morot, smörstekta kantareller, salladslök samt en dressing med olivolja, citron och senap)

 

Koka quinoan enligt anvisning på paketen. Låt sedan svalna något eller helt.

Riv zucchinin och löken på rivjärnets grova sida. Blanda samtliga ingredienser. Smaka av färsen och efterkrydda eventuellt.

Hetta upp olja i ett stekjärn och klicka ut smeten till små biffar. Vänd försiktigt när de börjar stelna och fått fin färg.

Källa: Det gröna skafferiet – gronaskafferiet.se/zucchinibiffar-fransk-potatissallad-med-pepparrotsblast-myntatzatziki/

 

Tsatsiki
1 gurka
salt
2 dl turkisk yoghurt
6 blad färsk mynta
1 pressade vitlöksklyfta

Riv gurkan grovt och strö över salt. Låt ligga 30 min. Kram ur all vätska. Blanda gurkan med resten av ingredienserna till tsatsikin och ställ svalt.

Kommentarer

Emelie skrev 2014-09-15 klockan 06:25

Roligt att ni gör recept som är vegetariskt =) Nu är int ejag vegetarian men försöker att ta bort kött ca 1 dag iveckan iaf. MVH/E

Marie skrev 2014-09-15 klockan 06:40

Låter jättegott, äter bara veg, så är alltid på jakt efter nya, goda och användbara recept! Ha det så gott!

veronica skrev 2015-08-21 klockan 13:58

hej när jag gör veganska biffar brukar jag ta i lite potatismjöl det funkar jättebra blanda rör om låt stå en stund gör en provbiff oftast expandera det i stekpannan som potatismjöl funkar

Millan skrev 2015-08-22 klockan 17:54

Tack för tipset Veronica! Det ska vi testa nästa gång!

Lämna en kommentar




*