Zarahs Dinkelsoppa

Fick ett mail från Zarah, där hon tipsar om några av sina favoritsoppor. Vi bestämde oss för att skriva in dem i vår matplanering och först ut är hennes Dinkelsoppa. Eller, hon tror att receptet ursprungligen kommer från Saltå Kvarn.

zarahs dinkelsoppa

Zarahs Dinkelsoppa
4 port

2 dl dinkel, helkorn (ska ofta ligga i blöt först. Läs på paketet vad som gäller.)

2 gula lökar
2 st fänkålstånd
2 stora morötter
2 vitlöksklyftor
1 1/2 l grönsaksbuljong eller lammbuljong
1 tsk timjan
125 g gröna bönor eller haricot verts

brödtärningar

Låt dinkelkornen få ett uppkok i 4 dl av vattenmängden till buljongen, dra kastrullen från värmen och låt kornen svälla 15 min.
ELLER
Tillaga dinkelkornen efter anvisningar på förpackningen och lägg ner dem i soppan när det återstår ca 10 minuter av koktiden.

fräs grönsakerna

Grovhacka under tiden löken, strimla fänkålen och skär morötterna i stavar. Fräs alltsammans i en stor kastrull ett par minuter.

Pressa i vitlöken, häll i dinkelkornen med sitt kokvatten, resterande buljong och timjan. Låt soppan koka på svag värme i 20-30 min.

Grovhacka bönor och låt dem koka med i ytterligare 10 min.

Smaka av och krydda soppan med salt och peppar, garnera med färska örtkryddor eller finhackad persilja.

Servera gärna soppan med stekta brödtärningar och riven ost.

Millans kommentar:
Första skeden av soppan tänkte jag – vad är detta egentligen? Sen insåg jag att det är fänkålssmaken jag inte är speciellt förtjust i. Inte heller Chrisse är speciellt förtjust i fänkål, men vi åt båda upp och blev mätta. Resterna följde med till jobb dagen efter och var lika bra efter en runda i micron. Nyttig och fettsnål soppa om du gillar fänkål :)

Köphjälp: Hel dinkel hittar du oftast vid riset i din butik.

Kommentarer

Zarah skrev 2010-02-01 klockan 11:36

Om ni gillar blekselleri, funkar det fint som "ersättning". Var bara noga med att inte lägga i den för tidigt, för då blir den så sönderkokt och tråkig. (Över huvud taget tycker jag att originaltiderna på denna soppa är aaaalldeles för långa. Jag gillar mina grönsaker al dente! *ler*) Tips 2: Den här är god med laxtärningar eller annan fisk i, också. :)

Lämna en kommentar
Reklam: