Whoopie pies – nästa stora baktrend från USA?

Först var det cupcakes i långa banor som man skulle göra och sen cake pops och numera är det whoppie pies som är det stora samtalsämnet på många matbloggar.


Whoppie pies är de bruna kakorna längst fram till vänster i bilden.

Kände att till dotterns 2-års kalas så var det läge att göra något nytt så varför inte testa att baka dessa. Vissa har beskrivit dem som den amerikanska varianten av macarons.

Så här i efterhand så skulle jag vilja säga att de påminde lite om Balleringakex, men att själva kakan var mjukare. Helt okej, men inget jag blev jätteimponerad av. Vem vet, det kanske var jag som utgick ifrån ett dåligt grundrecept?

Körde i alla fall på chokladkakor som jag sedan fyllde med jordnötssmör, chokladganache eller vit chokladfrosting.

Jordnötssmöret blev lite för tamt i smaken för min del, den med choklad var nog godast och den med vit chokladfrosting påminde mest om Oreo cookies, fast mjukare i konsistensen.

Vill minnas att jag utgick ifrån Helena Ljungrens recept, men mina blev inte alls så där toppiga och fina. Mina flöt ut som bara den och blev plattare. Hur jag än bar mig åt när jag spritsade ut dem.

Använde mig även av hennes recept på jordnötsfrostingen, men upplever att den blev något för söt för min smak. Ska jag göra om den någon mer gång så kommer jag minska på andelen florsocker och kanske tillsätta lite finhackade salta jordnötter för extra sälta och chrunch.

Ingredienser:
50 gram rumsvarmt smör
2 dl råsocker
2 msk rapsolja
1 ägg

3 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt

2 dl mjölk

Gör så här:
1. Vispa smör och råsocker pösigt och blanda sedan i ägget.

2. Sikta alla torra ingredienser ner i äggblandningen och häll i mjölken. Även om man inte ska vispa när man använder bakpulver så är det helt okej att använda maskinen eller elvispen. Vispa till en slät smet.

3. Spritsa ut smeten (5-kronors storlek) på en bakplåtsbeklädd plåt.

5. Grädda i ugnen på 180 grader i 10 minuter. Låt svalna.

Jordnötsfyllning:
100 gram rumsvarmt smör
2 dl jordnötssmör
2 dl florsocker

Gör så här:
Mixa alltsammans till en slät smet. Låt vila något i kylen, spritsa alt. bred ut krämen på en kaka och lägg ihop med en till. Tryck till lätt.

Marias kommentar: Precis som jag skrev inledningsvis så blev jag inte helt hänförd av dessa kakor, men det kanske var jag som gjorde fel. Mer övning behövs nog med andra ord…

Kanske har du sett Leila bakar i Frankrike? Då hittar du hennes recept här.

[Då spammare tyvärr har fokuserat på det här inlägget är kommentarer avstängda. Men undrar du över något, skriv en kommentar på något annat inlägg eller maila oss!]

Kommentarer

Zarah skrev 2011-07-13 klockan 13:03

Angående att smeten flöt ut: kanske kan du ställa den i kylskåpet ett tag innan du bakar? Om deg/smet är kall brukar kakorna bli toppigare, eftersom de hinner stelna på ytan innan de hinner flyta ut. Bara en fundering. :)

Linda - Cupcakefluffan skrev 2011-07-13 klockan 20:33

Upptäckte Whoppie Pies redan förra sommaren :-), de är goda men jag har inte hittat det ultimata receptet ännu där de blir riktigt höga och fina och inte flyter ut för mycket samtidigt som de skall vara saftiga och goda och lite fluffiga

Millan skrev 2011-07-16 klockan 22:35

Inget jag testat än och jag ska väl erkänna att jag inte blir så sugen på att testa heller..

Reklam: