Wallenbergare med potatispuré och ärtor

Detta måste vara en av de godaste middagarna som finns. Den serveras på fina restauranger och hemma i stugorna, och överallt är det förmodligen lika gott. En riktigt favorit här hemma är det iaf!

Här bjuder jag dessutom på ett riktigt tydligt recept hur du ska få till det perfekt hemma!

Wallenbergare med potatispuré och ärtor
till 4 portioner

400 g finmalen kalvfärs
salt & peppar
3 äggulor
1-2 dl vispgrädde
2 dl ströbröd

Potatispuré:
800 g potatis
1,5 dl vispgrädde
50 g smör
1 krm riven muskot
salt

Rårörda lingon:
1 paket frysta lingon ca 225 g
3/4 dl strösocker

Brynt smör:
50 g smör

Till servering:
Gröna ärtor
finklippt persilja

Wallenbergare: Blanda färs, salt & peppar, äggulor och grädde och blanda ihop. Börja med lite grädde och tillsätt tills du har en ganska lös smet, som ändå går att forma.

Det här med mängden grädde i Wallenbergare är omstritt. Det ska vara så mycket som möjligt typ, men de blir väldigt svåra att jobba med då. Så anpassa efter vad du kan göra.

Forma 8 stycken biffar (gör det med blöta händer så är det enklare). Vänd dem direkt i ströbröd. Ställ dem i kylen medans du fortsätter med potatispurén. När potatispurén är färdig steker du biffarna i smör ca 5 minuter per sida.

Potatispuré: Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av och låt ånga av. Värm grädde och smör (typ 30 sek i micron). Pressa potatisen och vispa ihop med den varma grädden. Smaka av med muskot och salt.

Rårörda lingon: Lägg lingonen i en skål och rör ihop med sockret. Låt stå och tina.

Ärter: Koka upp vatten och dra bort från plattan. Lägg ner ärtorna och låt stå någon minut. Häll av vattnet.

Brynt smör: Hetta upp smöret i ett stekjärn eller kastrull. När smöret “tystnat” börjar det att brynas, vispa då hela tiden. När det blivit gyllenbrunt och doftar sött är det klart.

Servering: Servera wallenbergarna med potatispuré, ärter, brynt smör, finklippt persilja och rårörda lingon.

Lämna en kommentar