Vinterpaj med grillade grönsaker

Det är maj månad men vintern vill inte riktigt släppa sitt grepp om oss och jag saknar goda grönsaker. Allt i affären börjar kännas sunkigt och gammalt. Att göra en god sallad är bara att glömma. Isbergssalladen smakar ingenting. De kemiska tomaterna med sina sega skinn och övermogna insidor är bara läskiga. Jag känner mig gnällig.

Men så surfade jag in på bloggen “Mat på bordet/matpabordet.com” och fann det här receptet på en vegetarisk vinterpaj med grillade grönsaker. Plötsligt verkade middagsplanerna lite roligare. Med följande ord tog sig pajen raka vägen in i matplaneringen:

Paien er fyllt til randen med deilige grillede grønnsaker. Ønsker du mindre tetthet kan du halvere mengde grønnsaker, eller lage to paier. Alltid kjekt å ha en pai på lur i frysen!

Vinterpaj med grillade grönsaker

pajskal:
2,5 dl vetemjöl
3 msk smör
250 g lättkesella

Rör ihop mjöl och smör, blanda i Kesella. Arbeta till en deg. Om du har tid, låt vila 1/2 timme i kylskåp.

Tryck ut i en pajform. Nagga med en gaffel. Sätt in i ugnen 200 grader i 10-15 minuter. Låt svalna.

fyllning:
1 mellanstor aubergin i tärningar
1 rödlök i klyftor
1 mellanstor sötpotatis, skalad och skuren i tärningar
2 röda paprikor i breda strimlor
2 finhackade vitlöksklyftor
1 tsk torkad timjan
olivolja
salt & peppar

Lägg alla grönsakerna i en ugnsfast form och ringla över lite olivolja, timjan, salt & peppar. Sätt in i ugnen 20 minuter så att grönsakerna börjar mjukna. Ta ut dem och låt svalna något.

äggstanning:
3 ägg
2 dl grädde
100 g chevre

Lägg grönsakerna i pajskalet. Vispa samman ägg och grädde och häll ut i pajskalet. Smula ut chevren över pajen.

Ställ in i ugnen, 180 grader 30-40 minuter. Låt svalna 10 minuter innan servering.

Millans kommentar: En god och matig paj. Chevre i paj och gratäng är en höjdare. Chrisse var inte lika förtjust som jag, men serverad med lite kallskuret till så gick det bra.

Kommentarer

Zarah skrev 2012-05-08 klockan 04:59

Ser jättegott ut! Måste testas. :D

Mårtenssons kök skrev 2012-05-08 klockan 16:11

Visst kan man känna sej lite gnällig över utbudet ibland, speciellt vid dessa "mellantider". Fast vi la vantarna på några paket Romantica-tomater förra veckan till ett riktigt bra pris... dom har vi nästan ätit som godis:) Pajen ser riktigt god ut, osten så där härligt gojig...

Marie skrev 2012-05-08 klockan 20:19

Det här ser verkligen gott ut. Fast jag tror också att mannen härhemma vill ha något "köttigt" till. Han kan ju få några skivor skinka vid sidan om. Vi kör också med Romantica tomater nu alla andra är ju för tråkiga.

Sanna skrev 2012-05-09 klockan 22:25

Yummie! Vegetarisk mat - me like!

Lämna en kommentar




*