Vinn ett bakkit

Få chansen att vinna bakkit med klimatvänligare vetemjöl från Lantmännen.

lantmännen
Pressfoto från Lantmännen, med tillstånd.

Allt du behöver göra är att kommentera på detta inlägg och dela med dig av ditt bästa tips för hur man kan baka, eller laga mat, mer klimatsmart. Hur gör du själv?

Senast den 11 november 2015 kl 20.00 vill vi ha din kommentar. Därefter utser representant för Lantmännen samt Salt&Peppar vinnaren, som kontaktas via mail. Har du inte svarat på mailet inom en vecka kommer vi att utse ny vinnare. Vinnaren kommer att presenteras här i bloggen.

Kommentarer

Sara skrev 2015-11-03 klockan 21:54

Hej! mitt bästa knep är sänka värmen på ugnen på slutet av tilllagningen. Det sparar både energi och så blir maten bättre tycker jag. När man tillagar kött, kyckling m.m. som ska komma upp i en viss temperatur och sedan vila innan man äter så att köttsaften stannar kvar.

Anneli P skrev 2015-11-04 klockan 09:21

Vattenkokaren tycker jag är en klimatsmart sak när jag ska baka och laga mat, i den kan jag koka upp pastavattnet så att spisen inte behöver vara på så länge, och om jag häller det kokande vattnet i en gryta med en skål över så smälter jag snabbt smöret också till bakningen.

Emma Granath skrev 2015-11-04 klockan 21:35

Jag bakar och lagar klimatsmart genom att spara alla rester och slattar och laga nytt av det istället för att slänga!

Tiggy skrev 2015-11-05 klockan 07:52

Jag använder slökokare (Crockpot) istället för ugnen/spisen när jag gör långkok. Strömförbrukningen blir mycket lägre och matlagningen mycket enklare. :)

Paola skrev 2015-11-08 klockan 00:11

Ett enkelt tips: KASTA INGENTING. Allt som inte blivit förstört kan sparas. Frys in blandade småbitar av ost i en påse, så har du gratängost så småningom. Frys in gräddslattar i istärningsbrickor och lägg i påse och plocka fram när du ska ha som smaksättare (funkar dock inte till sås eftersom det skär sig då). Frys in brödbitar och ha i köttfärssmeten. Om alla bara slutade kasta mat skulle vi göra så mycket nytta tillsammans.

Mirre Syr skrev 2015-11-08 klockan 00:32

Vår familj fick möjligheten att prova en ekologisk matkasse och förutom att vi fick prova nya, nyttiga rätter så blev matsvinnet nästan noll då allt i kassen var noga uträknat och planerat. Som heltidsarbetande är det inte alltid så lätt att vara så klimatsmart som man önskar och då är mitt tips att använda sig då och då av en ekologisk matkasse. Sedan älskar jag ju att baka bröd och har ett favoritrecept som gör att man kan använda slattar av olika sorters mjöl, müsli, gryn eller flingor. Då kommer inget till spillo och man får nya spännande smakkombinationer av samma recept.

Jerker skrev 2015-11-08 klockan 09:36

Vi använder oss av miljövänlig el till vårt hushåll och har mycket egenodlade och egenplockade frukt och bär från trädgård och skog :)

Annika Andersson skrev 2015-11-08 klockan 11:21

Jag använder så mycket ekologiskt jag bara kan. Visst kostar det några kronor mera, men det smakar bättre och det gör samvetet lättare. Sedan odlar vi mycket själva som används i mat och bak stora delar av året!

Anna Lundqvist skrev 2015-11-08 klockan 15:12

Jag köper så mycket ekologiskt jag kan och sedanhar jag vegetariskt minst tre dagar i veckan.

Jenny Moen skrev 2015-11-09 klockan 09:06

Göra storkok, även frysa in alla rester så man inte kastar i onödan. Göra barnen medvetna om matsvinnet i världen & inkludera dom i matplaneringen så dom får känna sej delaktiga och det planeras ett litet frö om smart mathållning redan från tidig ålder <3

Anne skrev 2015-11-09 klockan 09:55

Köp ekologiska och mi8ljövänliga bak- och matlagningsverktyg, t. ex.. http://www.laplandecostore.se/ har massor bra formar och annat. Och ekologiska ingredienser till matlagning- och bakning. Rena smaker, mycket färger och enkel matlagning med fräscha ingredienser. Köp inte sallat, gurka och tomater vintertid utan använd istället rotsaker. Ha en matlagningsdag tillsammans med vännerna när ni lagar och bakar mat tillsammans med större satser.

Lisa Dahlström skrev 2015-11-09 klockan 20:29

För att vara ärlig är det första jag tänker på både när jag bakar och lagar mat - smaken! Så mitt bästa tips för att baka och laga klimatsmart och även få den absolut godaste smaken att välja råvaror efter säsong. I vardagen är det lätt att fastna i en rutin med samma recept året runt. Men genom att välja de grönsaker, rotfrukter och frukter som skördas just nu får man godare råvaror, och man är snäll mot miljön. Perfekt!

Jessica Hellström skrev 2015-11-10 klockan 09:41

Jag försöker att bara köpa hem råvaror som verkligen går åt, det som blir över efter middagar, luncher (som inte blir till matlådor) och det som går ut i datum, lägger jag i en burk och tar med till grannen som matar sina höns med detta. Det känns bra att allt blir använt.

My Thulin skrev 2015-11-10 klockan 11:43

En crockpot när du ska göra långkok sparar massa energi! Att baka flera bröd / kakor åt ugnen sparar också på energin !

lulefamiljen skrev 2015-11-10 klockan 13:08

Vi använder oss så mycket ekologiska produkter som det bara är möjligt. Äggen köper vi från en bonde inte långt härifrån. Jag värmer aldrig smöret som det står i recept, utan bakar alltid med rumstempererat smör. Jag använder inte assistens utan knådar för hand. Det älska dessutom barnen! Vi slänger inte matrester utan har restmiddagar då det blir lite hopplock av veckans rester. Även det uppskattas av barnen då de får plocka lite vad de tycker ser godast ut.

Jenny-Anne Johansson skrev 2015-11-10 klockan 21:52

Jag tänker på vår moder jords resurser när jag lagar mat genom att planera veckans middagar och inköp. Jag kastar aldrig mat! Det som blir över blir matlådor och jag skapar en del egna recept genom att lägga till en och annan ingrediens jag har hemma - som annars skulle blivit gammal. Hittills har mina egna maträtter fått godkänt. Det smartaste av allt är att jag inte äter kött. De är få som vet att metangas som bildas när korna idisslar är värre än koldioxidutsläppen från våra bilar. Köttätare är miljöbovar och trots att antalet vegetarianer och veganer ökar så stiger köttkonsumtionen vilket innebär att köttätare äter mer kött. Jag skulle önska att folk drog ner på sitt köttätande både utifrån miljöaspekten men även utifrån hälsa och etik.

Anna skrev 2015-11-10 klockan 22:05

Ekologiskt såklart! Äter efter säsong. Lär barnen att inte slösa, tex t lägga upp mer mat än de orkar. Att baka och laga mat från grunden ger högre NPT ( näring per tugga ), mindre tillsatser, socker och annan "utfyllnad" - rekommenderar varmt. Var förberedd! Ofta vet man när hungern slår till och om du har gjort din mise en placering är det enkelt att slänga ihop nyttiga och goda rätter. Istället för att välja det snabba och onyttiga valet hemma eller i affären.

EJA E skrev 2015-11-11 klockan 14:03

I vår familj är vi både vegetarianer och veganer samt köttätare. Jag lagar all mat vegansk, bakar även allt på vatten eller havremjölk och använder inga ägg i matlagningen eller bakningen. Jag sparar alla grönsaksrester, bönor och annat och gör "överraskningspaj" eller "överraskningsgratäng". Det tycker hela familjen är kul att fundera ut vad som är i. Den i familjen som äter kött får helt enkelt lägga till det om hen vill det.

Lämna en kommentar
Reklam: