Viltgryta

4 portioner á 200 gr

Ingredienser:
200-250 gr palsternacka
1 gul lök
200 gr nötfärs
1 äpple
1 dl röda vinbär (går bra med frysta)
100 gr kokt ris
5 vitpepparkorn
2 lagerblad
1 tsk örtkryddor

+ 1,5 msk matolja
svartpeppar, örtkryddor
ev. lite kalvfond

Gör så här:
1. Skala och skär palsternackan och löken i grova bitar.
2. Koka palsternackan och löken i vatten tillsammans med vitpeppar, lagerblad och örtkryddorna som du har lagt i en tesil i ca 10 min.
3. Ha i köttfärsen och finfördela med en trägaffel eller liknande. Låt alltsammans koka tills köttfärsen är helt grå = genomkokt. Det tar ca 10-20 min.
4. Finhacka äpplet och vänd ner tillsammans med vinbären. Koka på svag värme tills äpplet är mjukt.

Barnmat - viltgryta

5. Häll av kokspadet (spara någon dl) och ta undan tesilen med kryddorna. Mixa alltsammans till lagom konsistens, späd eventuellt med kokvatten om det blir för tjockt och trögflytande.
6. Avsluta med att vända ner det färdigkokta riset och smaka av med nymalen svartpeppar, ytterligare örtkryddor och ev. lite kalvfond om ditt barn börjar närma sig året.

Marias kommentar: Om du har ett äldre barn som fixar att äta bitar så mixa grytan lite slarvigt och finhacka äpplet och låt det sen bara koka mjukt.

Om ditt barn inte kan äta bitar alls än så ha i riset och mixa ytterligare så att det blir helt slät.

Portionera upp maten och frys in det som inte går åt direkt. Maten fungerar ypperligt att frysa och sen värma i micron.

Har rensat lite bland mina ofullständiga blogginlägg som av någon anledning aldrig blev färdigskrivna där och då. När det begav sig runt 2010 så lagade jag en hel del egen barnmat. Tänkte att jag kan ju dela med mig av dem ändå nu. De kanske kan komma till glädje för någon annan även om vi numera inte har någon som helst användning av dem längre.

Lämna en kommentar
Reklam: