Varm äppelkräm med grädde

I trädgårdarna verkar det vara ett överflöd av äpplen och jag tar gärna emot från vänner som inte hinner äta upp själv. Från början hade jag planer att göra lite pajer med dem, men ute ösregnade det och jag kände mig ganska frusen och inte alls sugen på det. Istället blev det en ljuvligt god äppelkräm som serverades med en skvätt söt grädde. Mmm :)

Varm äppelkräm med grädde
18 äpplen
12 dl vatten
2 hela kanelstänger
6 hela kardemummakärnor
1,5 dl socker (gärna råsocker)

7 msk potatismjöl +
8 msk vatten

ev. grädde eller mjölk till servering

Börja med att koka upp vatten, kanelstång, kardemummakärnor och socker. Låt puttra på svag värme undertiden du fortsätter med äpplena.

Skala och skär äpplena i småbitar.

Plocka upp kanel och kardemumma från vattnet och lägg i äpplena. Koka ca 5 minuter tills äpplena mjuknat. Hur länge beror på vilken sorts äpplen det är.

Ta av kastrullen från värmen. Rör ut potatismjölet i några msk vatten och rör sedan ner blandningen i kastrullen. Rör hela tiden när du häller i det, annars riskerar du att få det klumpigt. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och låt koka upp under omrörning.

Låt svalna och servera sedan med en skvätt grädde eller mjölk.

Tips: Krämen är lika god kall som varm, så ställ i överblivet i kylen och servera till frukost eller mellanmål. I kallt tillstånd blir krämen mycket tjockare än när den är varm.

Kommentarer

Margareta skrev 2011-09-27 klockan 21:39

Vilket super bra recept, måste testas.

myfoodpassion skrev 2011-09-30 klockan 22:06

Så godt! Epler og høst passer så bra sammen.

Pia skrev 2011-10-11 klockan 15:42

Mums vad gott det var!!! Vi hade lite vaniljglass till den varma krämen istället för grädde, och det var en höjdare med vaniljsmaken till den fantastiska äppelkrämen!

Lämna en kommentar
Reklam: