Vad är Galangal?

När jag var på Citygross idag fick jag syn på en förpackning Galangal. Det ser ut som en ljusare variant av Ingefära, och jag började genast fundera över om det kunde vara “ingefärsskottet” (när man odlar ingefära finns det nämligen små ljusa skott som smiter iväg som är en delikatess i kina). Frågade killen i grönsaksdisken, som var väldigt trevlig, men tyvärr bara kunde ge mig ledtråden att man kan använda det i grytor..

Men nyfiken som jag är lät jag paketen följa med i korgen.

Väl hemma sökte jag lite efter det och fick följande svar:

Galangal är en rhizom som används inom matlagning och medicin.
Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Galangal

beskrivning: Galangaroten är släkt med ingefära och ser ungefär lika ut – men är lite mer rosa i färgen och med en markant doft av peppar. Smakar lite som ingefära men är syrligare.
Källa: Stora asiatiska kokboken (Könemann) via matbiten.net

Förra gången jag hittade något märkligt frågade jag er läsare och fick massor av bra svar. Denna gången vänder jag mig åter igen till er, någon som känner till Galangal och kan ge mig mer tips än att den är god i en gryta? Kanske har du något recept där du använt det?

Kommentarer

Martina skrev 2011-01-12 klockan 17:13

Har själv aldrig använt den men jag vet att den används mycket i thaimatlagning.

TheLostSwede skrev 2011-01-12 klockan 18:26

Kanske prova här? http://www.theepicentre.com/Spices/galangal.html Typisk i thai or malay mat istället för ingerfära

Millan skrev 2011-01-13 klockan 08:55

Martina: Tack för infon! TheLostSwede: Vilken bra sida! Tack för tipset!

Anna/Frostrosor skrev 2011-01-14 klockan 23:12

Kan tyvärr inte hjälpa dig med svaret, då galangal är en nyhet även för mig. Ser däremot framemot alla tips du får. Själv brukar jag få lite spännande frukter i den ekologiska fruktlådan ibland; t.ex. donut-persikor eller mispel.

Passerotta skrev 2012-01-27 klockan 16:52

Galangal ingår i ICA:s Red Curry paste

Lämna en kommentar




*