Vad är Galangal?

När jag var på Citygross idag fick jag syn på en förpackning Galangal. Det ser ut som en ljusare variant av Ingefära, och jag började genast fundera över om det kunde vara “ingefärsskottet” (när man odlar ingefära finns det nämligen små ljusa skott som smiter iväg som är en delikatess i kina). Frågade killen i grönsaksdisken, som var väldigt trevlig, men tyvärr bara kunde ge mig ledtråden att man kan använda det i grytor..

Men nyfiken som jag är lät jag paketen följa med i korgen.

Väl hemma sökte jag lite efter det och fick följande svar:

Galangal är en rhizom som används inom matlagning och medicin.
Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Galangal

beskrivning: Galangaroten är släkt med ingefära och ser ungefär lika ut – men är lite mer rosa i färgen och med en markant doft av peppar. Smakar lite som ingefära men är syrligare.
Källa: Stora asiatiska kokboken (Könemann) via matbiten.net

Förra gången jag hittade något märkligt frågade jag er läsare och fick massor av bra svar. Denna gången vänder jag mig åter igen till er, någon som känner till Galangal och kan ge mig mer tips än att den är god i en gryta? Kanske har du något recept där du använt det?

Kommentarer

Martina skrev 2011-01-12 klockan 17:13

Har själv aldrig använt den men jag vet att den används mycket i thaimatlagning.

TheLostSwede skrev 2011-01-12 klockan 18:26

Kanske prova här? http://www.theepicentre.com/Spices/galangal.html Typisk i thai or malay mat istället för ingerfära

Millan skrev 2011-01-13 klockan 08:55

Martina: Tack för infon! TheLostSwede: Vilken bra sida! Tack för tipset!

Anna/Frostrosor skrev 2011-01-14 klockan 23:12

Kan tyvärr inte hjälpa dig med svaret, då galangal är en nyhet även för mig. Ser däremot framemot alla tips du får. Själv brukar jag få lite spännande frukter i den ekologiska fruktlådan ibland; t.ex. donut-persikor eller mispel.

Passerotta skrev 2012-01-27 klockan 16:52

Galangal ingår i ICA:s Red Curry paste

Alf skrev 2021-05-07 klockan 14:56

Galangal används t.ex. i Tom Kha Gai. En väldigt god, mildare thailändsk soppa med bl.a. kokosmjölk. Här är ett riktigt bra, mumsigt recept: https://www.eatingthaifood.com/tom-kha-gai-recipe-%E0%B8%A7%E0%B8%B4%E0%B8%98%E0%B8%B5%E0%B8%97%E0%B8%B3-%E0%B8%95%E0%B9%89%E0%B8%A1%E0%B8%82%E0%B9%88%E0%B8%B2%E0%B9%84%E0%B8%81%E0%B9%88/

Millan skrev 2021-05-10 klockan 11:56

Tack för din kommentar Alf! När detta inlägg skrev 2011 fanns det inte så mycket information på nätet om Galangal. Men detta verkar ju vara gott!

mikke skrev 2021-07-23 klockan 10:47

Galangal används även ofta i de kinesiska 5-kryddorna.

Ted Floryd skrev 2022-05-27 klockan 18:29

Gammal fråga, men som dök upp som första resultat på min Google-sökning! (Över Wikipedia, trots mycket flitigt användande och månadsgivare). Och det saknas ju ett mer konkret svar dessutom. Har inte använt den på ett tag, men brukade ha den som basvara och hoppas att jag minns rätt! En krydda som i sig inte är så spännande, men som i olika blandningar ger extra djup och bredd till smaken. Något i stil med Gurkmeja (samma släkte), men som inte gör allt knasgult! Tillför svåra nyanser som "jordighet" och en sorts svårdefinierad "syrlig beska", typ. Alltså sådant som man inte vill ha för mycket av, men som kan komplettera och bredda ut många andra smaker. Den är dock inte extremt smakrik, så så länge som man har i ordentliga mängder av övriga kryddor (tsk-msk, inte krm) så behöver man inte vara jätteförsiktig! Åter igen: mer som gurkmeja än ingefära helt enkelt.

Millan skrev 2022-05-31 klockan 12:58

Tack för ett trevligt svar Ted! Intressant att du landade här före wikipedia. Jag ser nu att användarna på wikipedia utökat sidan betydligt sedan 2011 när jag skrev inlägget. Tyvärr har jag faktiskt inte sett galangal sedan den gången. Men får jag tag i den igen ska jag definitivt försöka göra något gott med den!

Lämna en kommentar