Ugnsbakad sötpotatis

Freddy – det är den av våra vänner som oftast får agera provsmakare av våra projekt. Freddy ställer alltid upp och är tacksam att bjuda då han tycker det mesta är gott :) Den här gången passade vi på att introducera sötpotatis i Freddys värld.

Sötpotatis eller batat är en flerårig, krypande ört i familjen vindeväxter. Sötpotatisen kommer ursprungligen från Centralamerika och öar i Stilla havet. Numera odlas de över hela världen i tropiska och varma tempererade områden där det finns tillräckligt med vatten.
(Källa: http://sv.wikipedia.org)

Det är alltså inte speciellt klimatsmart att äta sötpotatis då den får fraktas långa sträckor. Dessutom är det dyrt. Ekologisk sötpotatis kostar runt 40-50 kr/kg nu i mars månad.

ugnsbakad sötpotatis med feta

Helgens meny bestod av:
Ugnsbakad fläskfilé marinerad i örtagårdskryddor
som serverades med en pulver-örtsås.
https://saltpeppar.se/blog/?p=5330

Smörstekta sockerärtor
Smält en rejäl klick smör i ett stekjärn och pressa i vitlök. Finhacka persilja och blanda i tillsammans med sockerärtorna. Låt steka tills sockerärtorna är varma. De ska fortfarande vara krispiga!

Ugnsbakad sötpotatis
1 kg sötpotatis
olivolja
200 g fetaost
1/2 msk torkad timjan
salt & peppar
ev. färsk timjan till garnering

Skala sötpotatisen och skär i centimeter tjocka skivor. Smörj en ugnsform och lägg i potatisen. Ringla över olivolja. Krydda med salt och peppar. Smula fetan över och krydda med timjan.

Sätt in i ugnen 175 grader ca 45 minuter.

Tack till Linda på kryddburken.com för inspiration till sötpotatisen!

Några andra recept med sötpotatis:
Annas Sötpotatissallad med halloumi
Smal tomatsoppa med sötpotatis

Millans kommentar: Sötpotatis är riktigt gott, men tipset är att kombinera den med exempelvis vanlig potatis. Det kan nämligen bli lite väl sött att äta sig mätt på sötpotatis, även om jag personligen inte har några som helst problem med det ;)

Kommentarer

Kryddburken skrev 2010-03-31 klockan 22:37

Tack själv för fint och lärorikt inlägg. Det är väl tur att vi inte konsumerar sötpotatis som vi gör med färskpotatis, de hade blivit dyrt och inte alls miljömedvetet. Men nån gång ibland får man dock unna sig. Har de väl kommit till affären är de ju lika bra man köper hem dom1 ;-) Kram, kram & GLAD PÅSK önskar jag er!!

Lämna en kommentar
Reklam: