Ugnsbakad lax med quinoa och yoghurtsås

Så var det då premiär för mig med quinoa och jag testade ett recept från Niklas Mat på SVT. Det lyder som följer:

4 portioner

600 g laxfilé
300 g svamp
1 st rödlök
50 g smör
salvia, färsk
3 dl quinoa
2 klyfta(or) vitlök
1 dl matlagningsyoghurt
0,5 st citron
1-2 msk honung, flytande

lax

Ugn: 200 grader

Jag köpte portobellosvamp som jag skar i stora bitar och lade i en smord ugnsfast form. Sen skivade jag rödlöken och fördelade den över svampen. Sen lade jag laxfiléer ovanpå och kryddade med salt och peppar och så lite smör på toppen. In i ugnen 20 minuter.

Quinoan sköljde jag först ordentligt innan, enligt anvisning på paketet. Sen kokade jag den, också enligt anvisning. När den fått rinna av ett tag stekte jag quinoan med skivad vitlök.

Yoghurtsås:
Blanda matlagningsyoghurt, vatten, citronsaft och flytande honung. Smaka av med salt och peppar.

Vid servering, ringla yoghurtsåsen över laxen och strö färsk salvia över quinoan.

lax

Det är alltid kul att testa något nytt, jag är inte van att använda quinoa och salvia är inte en krydda jag har för vana att använda, men det här blev gott. En godkänd, lite lyxigare fiskrätt. Quinoan blev god med vitlöken, annars tror jag att den hade blivit en aning smaklös.

Kommentarer

Millan skrev 2008-07-19 klockan 11:40

Vad det gäler quinoan kan jag inte annat än att hålla med. Det är ganska smaklöst och tråkigt. Vi kokar alltid upp det med en tärning buljong, för då blir det någon smak på det :)

Lämna en kommentar
Reklam: