Tysk mat, del III

Tack för all respons på de tidigare inläggen om mina kulinariska äventyr i Berlin. Nu kommer det sista och det är nog det enda som innehåller riktig, genuin, tysk mat. Tysk husmanskost kanske man kan kalla det för. Jag vill dock varna känsliga läsare, då särskilt vegetarianer.

Vi hamnade sista kvällen på ett tyskt ölhak, Lemke hette det och låg precis bredvid slottet Charlottenburg. Det var nog lite av en turistfälla, de hade ölprovning, man kunde beställa in en meter öl (en hållare med glas som mätte en meter tillsammans) och menyn var övertydligt tysk. Det blev dock väldigt tydligt för en tjej i gruppen att det är bra att kunna tyska…för den översatta, engelska menyn återger ändå inte riktigt vad som kommer att serveras. Pork with mashed potatoes på engelska var Riesen Eisenbein mit Kartoffel puree…Ingen hade förväntat sig det som kom in.

anna_080502a.jpg

Fläskbenet smakade lite överkokt och dallrigt, har jag fått en rapport om. Och det hedrar henne att hon smakade. Hon sa också att ärtpurén och potatismoset var rätt gott. Men det är lite läskigt när det är svinborst kvar på grisbenet som serveras. Men ack vad tyskt.

Själv gav jag mig på “spätzle”, en pastaliknande rätt som serveras lite som en omelett med ost, grönsaker och skinka. Jag åt det en del när jag bodde hos en schweizisk familj en sommar och det är nog det godaste som tyskarna kan åstadkomma, i alla fall utifrån det jag har smakat.

anna_080502b.jpg

Jag betalade 13€ för denna rätt, ett glas vitt vin och dricks. Fast jag skulle nog inte velat ge servitrisen någon dricks alls, för hon krävde den trots att hon varit skitsur hela kvällen. Jag hann inte ens ta fram mynten förrän hon var tvungen att upplysa mig om att man minsann skulle ge dricks…

Sådär, då var det färdigt med den tyska rapporteringen för den här gången.

Kommentarer

Lallis skrev 2008-05-02 klockan 13:37

Aj... sådant där är inte kul. När de är otrevliga och kräver dricks och desstuom varit mindre trevliga! Maten du åt ser god ut:) Ha en trevlig helg. Mvh Lallis

Lina skrev 2008-05-02 klockan 15:06

Hrrrr... den första rätten ser inte god ut alls. Liknar en väldigt stor tunga eller något, usch! Men spätzle ser godare ut & låter godare! :)

Berit Norman skrev 2024-06-03 klockan 00:03

Hörde nyss i radion om en svensk man som trodde han beställt sidfläsk i Tyskland, men in kommer en stor oformlig sak som antagligen såg ut som den köttiga klumpen på första bilden. Sen fick han veta vad det var för något Det var GRIS SLIDA Mannen kunde inte äta eländet.. Vilket jag förstår till fullo !!!😄

Millan skrev 2024-06-05 klockan 05:56

Berit: Känns som en märklig del att äta. Men det kanske är gott? Jag hade nog valt något annat iaf ;)

Lämna en kommentar
Reklam: