Tysk mat, del I

Det var ett tag sen sist, men jag har samlat på mig lite matbloggningsmaterial, men tiden har inte riktigt räckt till att få upp det här. Jag är nyligen hemkommen från en studieresa med konstvetenskapsfolk i Berlin och givetvis har jag försökt ha med mig kameran även vid mattillfällen.

Tysk mat är väl inte alltid så…uppskattad. Det är mycket korv och öl, och det kändes inte bara som en myt när vi första kvällen skulle försöka få i oss något snabbt på en öppen tysk pub i närheten av hotellet. Det fanns inget för vegetarianen i sällskapet, det fanns däremot gulaschsoppa, leverkorv, blodkorv, boulette (pannbiffaktigt) och liknande. Så de flesta gånger vi åt ute så blev det mat från andra kök än det tyska.

Eftersom man brukar säga att Berlin är den största turkiska staden efter Istanbul, sett till antalet turkar som bor där, så är deras influenser i matkulturen tydliga. Det kryllar av Döner-ställen där deras variant av kebab serveras. Den har lite mer tillbehör än den svenska kebaben och ett rostat, lite mer knaprigt bröd. Jag hittade en god falafel i närheten av Brandenburger Tor, med detta bröd och det var grymt gott. Den kostade € 3,50, helt okej med tanke på att vi befann oss mitt i turistsmeten.

anna_080419.jpg

På kvällen sammanstrålade stora delar av gruppen vid Oranienburg Tor där det låg en hel mängd med indiska krogar. Det fanns mat från € 3 och uppåt och vi lyckades hitta ett ställe som kunde ta emot ca 35 personer utan förbokning. Jag beställde en ny favorit, nämligen en vegetarisk rätt som består av en indisk ost, som påminner lite om halloumi men som är mycket mildare i smaken. Den tillagas i en spenatgryta med massa kryddor och har blivit en favorit.

anna_080419c.jpg

Senast jag åt indiskt tipsade min syster om att testa indiskt öl, så det gjorde jag, jag som normalt inte dricker öl.

anna_080419b.jpg

Kan erkänna att det var gott med öl till indisk mat, men jag orkade inte en hel halvliter som glaset innehöll. Mat, öl och ett naanbröd landade på € 14 inkl dricks, helt okej pris det också tycker jag.

Kommentarer

Millan skrev 2008-04-19 klockan 20:20

Åå vad kul att läsa! Har själv också varit i Berlin, men jag minns knappt vad jag åt när jag var där *skrattar*

Berith skrev 2008-04-20 klockan 15:04

Så roligt att du vill berätta om din resa och om dina matupplevelser. Bra att du också skriver om vad det kostar.

Chrisse skrev 2008-04-20 klockan 15:13

Haha .. tysk mat är speciell. Korvar i alla former och riktigt TUNG mat. Lite för tungt för de flesta av oss nordbor skulle jag tro :)

Maria skrev 2008-04-20 klockan 21:37

Ha, jag minns knappt vad tusan jag och Klas åt när vi var i Berlin. Jag vet dock att vi hittade igen både Starbucks och Ben & Jerry glass! ;-)

Susanne Rydvald skrev 2009-02-21 klockan 18:18

ÄCKLIGT !!! Jag är född och uppväxt i Tyskland. Det fanns bara korv, Kassler,Kartoffeln/potatis, fläsk, Spätzle,Weissbrot,Sauerkraut/surkål, Maultaschen och Knödel. Om man inte hade tur och fick fiskpinnar eller Uncle Bens ris nån gång. Med andra ord tyskarna har inte vare sig fantasi eller förmåga att satsa på något bättre. Värst nog kan de tyska inte krydda med något annat än salt och peppar och på söndag kanske lite paprika också Mvh Susanne

Lämna en kommentar
Reklam: