Torskrygg med frasigt dill- och mandelströssel
Lina Gebäck, mest känd som Linas matkasse gav tidigare i höstas ut sin första kokbok – Middag hela veckan. Vi har haft ganska många matkassar och för varje matkasse man beställer så samlar man poäng och dessa kunde jag nu lösa in och få kokboken. Jag jublade väl inte högt när jag fick boken, för även om kapitelindelningen var bra så saknade jag inspiration till snabba vardagsmiddagar utan allt för långa ingredienslistor. Eller recept där man inte smutsar ner flera kastruller, ugnsformar och allt samtidigt. Ja, det gick snabbt att laga, men köket ser ut som en mindre krigszon efteråt. Men nu lämnar vi det, det finns många fina recept i boken och här kommer en favorit vi gjort därifrån; Torskrygg med frasigt dill- och mandelströssel
Glöm skolans torsk med mandel, som såg ut en färdigtuggad sörja. Här är en torsk som är så sanslöst god!
Torskrygg med frasigt dill- och mandelströssel
till 4 portioner
Torsk och potatis:
4 bitar torskryggfilé à 150 g
900 g potatis
Citronsyrlig gräddfil:
2 dl gräddfil
1 citron, finrivet skal
1 krm salt
Sallad:
150 g sockerärter
70 g salladsmix
1 knippe rädisor, hela eller halverade
1/2 gurka, skivad
Dill- och mandelströssel:
50 g mandelspån
1 dl pankoströbröd
1/2 tsk salt
4 msk rapsolja
Till servering:
1 kruka dill, finhackad
1/2 rödlök, finhackad
1. Sätt ugnen på 125 grader.
2. Koka potatisen.
3. Lägg torskryggfiléerna i en ugnsform. Stick i en termometer i den tjockaste delen och tillaga i ugnen tills fisken är 52 grader i mitten, cirka 15 minuter.
4. Blanda gräddfil med rivet citronskal och salt i en liten skål. Ställ kallt.
5. Blanda sockerärter, salladsmix, rädisor och gurka i en skål.
6. Blanda ihop mandelspån, panko, salt och olja till ett oljigt strössel i en stekpanna. Stek på medelvärme under omrörning tills strösslet är gyllengult.
7. Fördela mandelströsslet över den färdiga torsken och strö över dill och rödlök. Servera fisken med kokt potatis, citronsyrlig gräddfil och sallad.
Reklam:
Lämna en kommentar