Tomater

Pärltomat, Körsbärstomat, Plommontomat, Pärontomat, Bifftomat, Kvisttomater och hur som fler som helst verkar det finnas. På Bondens Marknad i lördags hade vi turen att hitta en tomatodlare som hade massor med olika sorters tomater och vi köpte glatt på oss. Alla smakade ljuvligt gott och riktigt odlade tomater kan knappast jämföras med de tråkiga man hittar på Malmborgs, där alla smakar likadant, vilket är typ ingenting.

Några av de roligare sorterna vi hittade var Svart tomat eller Safaritomat som den även kallas. Den är en liten brunsvart ­tomat med fast fruktkött och mycket smak.

Vi fick även tag i Tigertomater som påminner väldigt mycket om “vanliga” röda tomater. Men den har gula längsgående ränder. Väldigt god med lite sötare smak.

Nu längtar jag efter en egen trädgård så att jag kan få odla en massa spännande tomater på egen hand. Har du någon favorittomat?

Kommentarer

Kryddburken skrev 2008-09-17 klockan 11:29

Åh vad läckra dom svarta tomaterna ser ut!

Anna skrev 2008-09-18 klockan 15:28

jag skulle jättegärna hitta ett ställe där man kan köpa lite ovanliga tomatsorter än de trökiga som finna på ica mm. Och odla egna har jag varken tid eller lust med. Dessutoma blir de köpta mosiga så snabbt, ett par dagar så måste man äta upp de.

Mian skrev 2008-09-18 klockan 19:17

Gardeners delight anses av många vara en av världens godaste tomater. Jag har odlat den i sommar och jag håller med om att den är väldigt god.

KarinW skrev 2008-09-18 klockan 21:08

Men vilka tomater! Mannen håller på att bygga ett litet växthus till mig,längtar tills jag får testa någon god tomat!

Anna skrev 2008-09-30 klockan 17:15

Min favorittomat är en aromatisk sort som kommer från Florens och heter costoluto fiorentino (passar jättebra på smörgås och i sallader!) Till matlagning är absolut San Marzanotomater (avlång plommontomat) den allra bästa. Fröer till italienska tomatsorter går att köpa på: www.gourmetgarage.se

Lämna en kommentar
Reklam: