Test av Crock Pot Slowcooker och tillagning av Texas Chili Con Carne
Vi fick frågan om vi ville testa en Crock Pot Slowcooker. Jag hade läst lite om dem på nätet tidigare, men ska erkänna att jag inte hade någon större koll. Så givetvis tackade vi ja till att få testa. Leka med nya kökssaker är ju alltid kul!
Texas Chili Con Carne
till 6 portioner – tillagningstid 8 timmar
1,2 kg högrev
1 tsk salt
140 g skivat bacon
2-3 msk olivolja
1 finhackad liten gul lök
2 finhackade färska jalapeño
3 finhackade vitlöksklyftor
400 g krossade tomater (1 burk)
1 msk limejuice
4 dl vatten
1 msk maizena + vatten
salt
svartpeppar ur kvarn
Kryddblandning:
1,5 msk anchochilipulver eller 1 stor anchochili
1 msk chilipulver
1 msk spiskumminfrön eller 2 tsk mald spiskummin
1 tsk torkad oregano
0,5 dl vatten
Tillbehör (välj vad du gillar):
riven cheddarost
avokado, fintärnad
färsk koriander, finhackad
lök, finhackad
tomater, tunnt skurna
gräddfil eller crème fraiche
mjuka eller hårda majsbröd
majschips
olika bönor (varma eller kalla)
ris eller potatis
Putsa bort det mesta av fett och bindväv från högrevet och skär det i 3 centimeter tjocka grytbitar. Salta köttet med 1 tsk salt och blanda runt i en skål. Ställ undan så länge.
Mixa chili och kryddor till kryddblandningen. Rör om tills det blir en jämn röra. Ställ åt sidan.
Stek baconskivorna i en stekgryta på medelgod värme tills de blir gyllene och knapriga. Fiska upp baconskivorna och lägg undan så länge. Häll upp baconfettet i en kopp.
Bryn köttbitarna i omgångar i lite av baconfettet samt lite olivolja. Fiska upp köttet. Fräs lökhack i några minuter under omrörning. Tillsätt jalapeño och vitlök och fräs ytterligare ett par minuter. Ös ner chili- och kryddblandningen och fräs i ett par minuter.
Lägg ner brynt högrev, krossade tomater, limejuice och vatten. Täck med lock och låt din chili sjuda på låg värme i cirka 2 timmar. Tillsätt bacon de sista 5 minuterna.
Blanda maizena och vatten i en liten skål och rör ner i chilin. Rör om och värm upp chilin och se till att den tjocknar en aning. Smaka av med salt och peppar. Servera på en gång eller låt den stå i kylskåpet i 2 – 3 dagar. Chilin blir bara godare av det.
Servera din Texas chili med tillbehören samt mjuka eller hårda majsbröd, majschips, olika bönor (varma eller kalla), ris eller potatis.
Källa: Receptet kommer ursprungligen från boken Långkok av Jens Lidner, men finns även på recept.nu (länk)
Tillagning i Crock Pot: Jag följde i princip receptet ovan, alla sakerna förstektes i ett stekjärn, innan jag la ner dem i grytan. Sen fick det puttra på low 8 timmar. Resultatet blev väldigt mört och fint kött i en härlig chiliblandning.
Millans kommentar om maten: Detta var första testen med vår crock pot och receptet fick jag av en jobbarkompis, Daniel, som påstod att Jens Linders chili con carne förmodligen var världens godaste. Och efter att ha testat tror jag faktiskt att jag håller med. Glöm allt med vita bönor i tomatsås och tänk om helt och hållet, för detta är en chiligryta som inte liknar något annat!
Kommentarer
Zarah skrev 2013-11-10 klockan 10:04
Kul!! Jag som just börjat att återigen överväga att skaffa CrockPot, och så testar du en! Tajming! :D
Maken dreglade över receptet ovan, men det var nästan givet... ;)
Shamrock skrev 2014-10-21 klockan 21:14
Är lite nyfiken på storleken på din slowcooker? Och om du tycker att den storleken är lagom? Ser att de finns från 3,5l upp tillnärmare 6l.
Millan skrev 2014-10-22 klockan 19:51
Hej Shamrock!
Vi är två personer så för oss fungerar storleken bra (5,7l). När jag lagar mat i slowcookern ser jag det ofta som storkok, så det blir alltid minst 2 middagar för oss.
Det är denna vi har: http://bagarenochkocken.se/koksapparater/slow-cooker/crock-pot-slowcooker-57l-timer-rostfri-blank/
Har du fler frågor så bara hojta till!
Carry skrev 2014-12-08 klockan 16:43
Köpte en Crock Pot i helgen o testkör den nu med det härliga receptet, men jag tog fifty-fifty vatten och rödvin....klar vid sjusnåret ikväll....mmmmm
Millan skrev 2014-12-09 klockan 13:30
Carry: Spännande! Hoppas att det blir bra och att du blir nöjd med din gryta! Helt rätt säsong för alla långkok nu också :)
David Ryger skrev 2020-12-27 klockan 15:55
Ska de stekta baconskivorna ner hela i grytan eller saknas det ett steg i instruktionen?
Millan skrev 2020-12-29 klockan 14:57
Hej! Det står i den här punkten:
"Lägg ner brynt högrev, krossade tomater, limejuice och vatten. Täck med lock och låt din chili sjuda på låg värme i cirka 2 timmar. Tillsätt bacon de sista 5 minuterna."
Lycka till!
Reklam:
Lämna en kommentar