Taybärssaft

Det här inlägget började jag skriva på i mitten på sommaren och sen kom en massa annat emellan och jag skrev aldrig klart det. Himla dumt för saften blev fenomenalt god. Det är kanske någon annan som har frysen full av frysta bär efter sommarens skörd som blir sugen på att koka saft nu när mörkret är här?

Vi planterade två taybärsbuskar[1] när vi flyttade in i vårt hus och nu snart 10 år senare så ger dessa två buskar ganska många liter bär varje år. Jag plockar och fryser in. Har mest använt dem till att göra sylt och även en moussetårta som blev fenomenalt god.

Nu har jag frysen full sedan förra årets skörd och har fullt upp med att plocka av årets skörd innan bären hinner bli övermogna. De mognar enormt snabbt när de väl kommer. Från en dag till en annan är bären redo och sedan kan de snudd på bli övermogna på bara några timmar till känns det som ibland.

Att koka sylt på flera liter bär kändes inte så lockande. Har ingen stans att förvara den och vi äter inga mängder med sylt i det här huset heller. Har funderat på vad jag kan göra av dem och kom på att hallonsaft är bland de godaste saftsorterna som jag vet så varför inte prova att koka saft av mina taybär?

Ingredienser:
2 liter frysta bär
500 gr socker per liter avrunnen saft
ev. Atamon för konservering

Gör så här:
1. Låt de frysta bären tina och koka sedan upp dem samt vätskan som bildats i en stor gryta. Låt massan koka i ca 10 minuter. Skumma väl under tiden.
2. Häll upp och låt självrinna, pressa inte på bären för då blir saften grumlig.
3. Diska grytan och mät upp saftmängden. Tillsätt 500 gr socker/liter avrunnen saft.
4. Koka upp saften igen så att sockret smälter. Skumma väl.
5. Låt saften koka i ca 5 minuter.
6. Tillsätt ev. konserveringsmedel och häll sedan upp saften på varma flaskor. Tillslut korken och låt saften svalna.

Marias kommentar:
Se till att ta bort allt skum som bildas, det är här mögelsporerna finns som annars kan göra att din saft börjar mögla och blir dålig. Se även till att flaskorna är väl rengjorda och desinficerade. Det gör du enkelt genom att lägga in dina väldiskade glasflaskor i ugnen som du har satt på 125 gr. Låt flaskorna ligga där medan du kokar saften. När saften är färdig att hällas upp tar du ut en varm flaska i taget och tappar upp saften.

Förvara saften svalt och mörkt. Öppnad flaska förvaras i kylskåpet. Vill du inte tillsätta konserveringsmedel så frys in saften i pet-flaskor. Tänk på att bara fylla upp flaskorna till 3/4 i så fall. Saften utvidgas när den fryser…

Saften blev för övrigt riktigt god och fick en intensiv röd och härlig färg.

[1] Är en korsning mellan hallon och björnbär, går även under namnet björnbärshallon, boysenbär.

Lämna en kommentar
Reklam: