Taybärsmoussetårta med vit chokladpannacotta och browniebotten

Moussetårta på browniebotten

Ingredienser:

Botten:
110 gr smör
200 gr (ca 2,25 dl) socker
25 gr sirap (en överfull matsked)
2 ägg
90 gr (ca 1,5 dl) vetemjöl
50 gr (ca 1 dl) kakao
5 gr (ca 1,5 tsk) vaniljsocker
en nypa salt

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175°C. Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen.

2. Blanda vetemjöl, kakao, vaniljsocker och salt. Tillsätt mjölblandningen i smeten. Bre ut smeten i en smord springform, ca 24 cm i diameter. (Jag struntade i att bröa formen. I stället klämde jag fast ett bakplåtspapper i botten på formen och penslade kanterna med flytande smör. Jag gillar inte ströbrödssmulorna på kanten, det blir inte snyggt helt enkelt! ;-)

3. Grädda i ca 20 minuter. Låt svalna. (Jag valde att göra botten dagen innan vi skulle äta tårtan för att slippa stressen med att botten inte svalnar fort nog!). För att få en snygg kant på tårtan så skär jag bort ca 2 cm runt om av tårtbotten.

Browniesbotten

Vitchoklad pannacotta:
2,5 dl grädde
0,25 vaniljstång
1 msk socker
100 gr vit choklad
1,5 gelatinblad

Gör så här:

1. Koka upp grädde, socker och vaniljstången. Låt sedan stå och dra i ca 10 min.
2. Blötlägg gelantinbladen i kallt vatten.
3. Plocka bort vaniljstången och koka upp grädden igen.
4. Vänd i den finhackade chokladen och rör runt så att den smälter.
5. Ha i de urkramade gelantinbladen och låt dem smälta i grädd- och chokladblandningen.
6. Häll upp pannacottan i en rund form som är mindre än tårtbotten och kyl pannacottan. Om du lägger den i frysen så går det dels fortare samt att det blir lättare att montera tårtan om pannacottan är hårdare från början.

Taybärsmousse:
150 gr bärpuré (det behövs ca 350 gram bär)
2 gelatinblad (lägg dem i kallt vatten i 5-10 min)

250 gr grädde

Italiensk maräng:
40 gr äggvita (motsvarar ungefär äggvitan från 2 ägg)
80 gr socker
30 gr vatten
knappt 1 tsk socker

Dekoration:
Valfria frukter och bär, förslagsvis taybär/hallon, björnbär, blåbär, jordgubbar, eller kiwi, nektarin, persika, päron, physallis.

Gör så här:
1. Om bären är frysta, tina dem och mixa dem sedan lätt. Passera genom en finmaskig sil så att du får en slät puré. Häll purén i en kastrull och ställ åt sidan.
2. Vispa äggvitan och tillsätt 1 tsk socker till ett ganska fast skum.
3. Blanda socker och vatten i en kastrull som du sakta värmer så att det blir en sockerlag. Värm till 120-125 grader. Börja vispa i sockerlagen när den uppnår 110 grader och fortsätt vispa tills den når 120 grader.
4. Häll i sockerlagen i en fin stråle i den vispade vitan när du samtidigt vispar på låg växel.
5. När all sockerlag är tillsatt så höjer du växeln på vispen och vispar snabbt i någon minut.
6. Byt sedan tillbaka och vispa på låg växel tills marängen är kall.
7. Värm bärpurén och låt de urkramade gelatinbladen smälta tillsammans med purén. Låt svalna (jag ställde purén i ett vattenbad så att det skulle gå lite snabbare)
8. Vispa grädden.
9. Avsluta med vända ner bärpurén i den italienska marängen och sist vänder du ner grädden.

Montering:
1. Ta ur botten ur springformen och diska formen. För att lättare få ut tårtan när den ska serveras så lägger jag en rundklippt bit OH-plast i botten på formen (något mindre än själva formen i diameter), sen fäster jag remsor runt hela formen som jag klämmer fast med själva ringen. På så sätt går det att skjuta över tårtan på ett tårtfat utan att man riskerar att alltsammans fastnar. Remsorna drar jag sen snabbt bort och får på så sätt en snygg kant. Inget man måste göra, men ett tips!

2. Lägg ner botten i formen igen. Vill du ha en heltäckande moussetårta så skär du bort 1-2 cm runt om på botten så att den är mindre än själva formen. Placera botten i mitten av formen.

3. Bred ut lite mer än 1/3 av moussen över botten.

1/3 av moussen

4. Lägg försiktigt ned pannacotta-pucken över moussen.

Pannacottan

5. Bred ut resterande del av moussen och jämna till så att du får en rak kant. Slå formen lätt i bordet så att eventuella luftbubblor försvinner. Jämna till och ställ in i kylen alternativt i frysen för att stelna.

Resten av moussen

6. Innan servering så dekorera du tårtan (se förslag ovan på frukter/bär). Ta det du gillar!

7. Om du la in tårtan i frysen så låter du den tina i sin form i kylskåpet i ca 4 timmar.

Marias kommentar: Den vita chokladpannacottan i mitten på tårtan blev en spännande smak- och konsistensbrytare till den lena och mjuka moussen. Det fungerar givetvis lika bra att göra tårtan utan den vita chokladpannacottan i mitten! Om du väljer att dekorera med kiwi så tänk på att lägga på dem precis strax innan serveringen. Kiwi reagerar nämligen ihop med grädden och det blir inte så bra om du låter kiwin ligga på i förväg. Blir det någon tårta över så plocka bort kiwin innan du plaster in resten av tårtan och ställer den i kylen i så fall.

För de läsare som varit med ett tag så ser ni att det endast är ett ljus på tårtan. Med andra ord, ytterligare ett inlägg som blev liggandes sedan 2010. Det är bara att inse att jag inte riktigt hade tid att skriva klart alla inlägg det där året jag var föräldraledig. Det var lite annat som upptog min tid. ;-)

Hur som helst, den här tårtan har jag gjort många gånger sedan dess och i många olika varianter. Just den här serverades på min dotters 1-års kalas som vi hade tillsammans med alla andra mammor och barn i den föräldragrupp som vi då ingick i.

Kommentarer

Berith skrev 2013-07-17 klockan 21:57

Maria, dina tårtor är så fina och ser verkligen goda ut!

Lämna en kommentar
Reklam: