Tävling – ditt bästa jul eller nyårsrecept

Det börjar på allvar dra ihop sig mot jul och nyårshelgen och då brukar man ju alltid äta något gott.

Det är hög tid för en ny tävling här på Salt & Peppar och för att bryta av helt vad gäller julmat och liknande så är priset en indisk kokbok!

Tema: Ditt bästa jul eller nyårsrecept!
Receptet du bidrar med ska vara något som du/din familj brukar göra till jul eller nyår. Det innebär att det kan vara allting ifrån julgodis, kakor, tårtor, för-, varm- eller efterrätt. En drink, ett matbröd, eller i princip vad som helst. Men, det ska vara någonting som du förknippar specifikt med jul eller nyår.

Vinst - indisk kokbok

Vinsten: Den här gången kan du vinna en indisk kokbok. Alla recept är skrivna på engelska.

Hur gör man:
Du lägger in ditt recept som en kommentar till detta inlägg och du måste ha gjort kommentaren senast den 22/12. Därefter kommer vi att provlaga så många recept vi hinner.

När vet man vem som vinner: Vi kommer att avslöja vinnaren den 7/1 på Salt&Peppars blogg och då kommer vi också att behöva en adress från den som vunnit, så vi kan skicka vinsten.

Kommentarer

annamaria skrev 2007-12-13 klockan 11:57

Här kommer mitt måste! För min del så behöver jag något som bryter av allt det feta goda på julbordet. Med andra ord en härlig sallad. Denna sallad är julig och innehåller mycket som jag förknippar med julen och den passar utmärkt på julbordet. Annapannas julsallad 8 dadlar (gärna i lösvikt, de är godast) 100 g cheddarost i små bitar 1 gul paprika i små bitar 1 stort äpple i små bitar ½ rödlök i skivor 5 rädisor i skivor 150 g blandad sallad ( gärna ekblad, lollo rosso och ruccola) 2 dl strimlad grönkål ½ dl valnötskärnor Dressing 2 tsk senap 1 dl matlagningsgrädde 1 pressad vitlöksklyfta Blanda dressingen. Blanda alla ingredienserna till salladen. Häll över dressingen. MUMS!!

Linda skrev 2007-12-14 klockan 16:02

Hemmagjord pepparkaksdeg & pepparkakshus är ju ett måste till julen, pyssel för hela familjen. Mamman gör degen, barnen bakar och pappan torkar deg från golv & tak! *S* PEPPARKAKSDEG Det här behöver du : 250 gram riktigt smör 2 dl ljus sirap 2 dl vatten 4 dl strösocker 1 msk bikarbonat 12 dl vetemjöl KRYDDOR : 2 ½ msk malen kanel 1½ msk mald kryddnejlika 1 tsk mald ingefära GÖR SÅHÄR : Smält smöret tillsammans med sirapen i en kastrull. Ta av från plattan och häll i vattnet och låt svalna. Blanda strösockret tillsammans med kryddorna i en rejäl bunke eller en gjutjärnspanna som jag gjort. Slå på smörblandningen och rör om kraftigt! Blanda i bikarbonaten i vetemjölet och häll över detta på resten av degen. Blanda väl, degen ska vara ganska lös så 12 dl vetemjöl räcker gott och väl! Lägg på locket eller täck med plastfolié och låt stå i kylen minst en dag. Hållbarhet är minst ett par veckor! Baka ut pepparkakor, lägg på plåt och grädda i 200 grader ca 5 - 10min. KRISTYR 1 hårt uppvisap äggvita 1 kork ättika 4-5 dl florsocker Räcker till 1 hus) Pepparkakshuset bakar du eget eller köpt färdig byggsats! Perfekt, hemmagjorda julklapp till nära & kära : http://kryddburken.wordpress.com/category/julrecept/ GOD JUL!

ida i QC skrev 2007-12-16 klockan 04:17

Mitt bidrag till tävlingen blir något som man tar till när man är lussekattsugen och bor långt från Sverige... SAFFRANSKAKA 125 g smör/margarin 3 ägg 2.5 dl strösocker 1 gram saffran 1 dl mjölk 3.5 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 2-3 apelsiner Förberedelser: Sätt ugnen på 175 grader och smörj och ströa (eller klä med bakplåtspapper) en långpanneform ca 20x30 cm. Smält smöret och ställ åt sidan. Ta en av apelsinerna och riv skalet samt pressa juice i en liten kopp. Stöt saffran tillsammans med lite socker med en mortel (men det går lika bra att göra i en kopp med baksidan av en sked!). Sätt igång: Rör ägg och socker pösigt med elvisp. Blanda mjöl, bakpulver och saffran i en bunke vid sidan om. Blanda mjölken med det smälta smöret och varva smörblandning/mjölblandning ner i smeten. Rör försiktigt med elvispen (jag brukar inte sätta på den utan bara "vispa" runt i bunken). Häll till slut ner apelsinjuice + skal. Kaksmeten blir ganska lös. Häll ner smeten i långpannan och grädda i ca 25-30 minuter. Om kakan står inne lite för länge kan den bli torr så passa den på slutet. Låt kakan svalna och pressa juicen från den andra apelsinen (använd två om det blir för lite juice!). Skeda över kakan när den är lite lätt ljummen och var noga med att låta all yta "dränkas" i juice. Hellre för mycket juice än för lite! Servera med glögg och pepparkakor! GOD JUL kära Salt&Peppare!

Mari skrev 2007-12-16 klockan 22:40

En julafton utan mamma Lisettes "smaka mera-sill" är omöjlig att tänka sig! Har alltid funnits på vårt julbord så länge jag kan minnas. SMAKA MERA-SILL 3-4 sillfiléer i smala bitar 3 pressade citroner 1 kkp socker en liten slatt vatten 2 små finhackade morötter 1 liten finhackade purjolök 1 liten finhackad gul lök 10 kryddpepparkorn, grovt stötta 2-3 msk hackad dill Skall helst stå och dra 2-3 dagar i kylskåpet.

Sara skrev 2007-12-18 klockan 18:45

Här kommer mitt bidrag, rimmade revben kan jag bara inte klara mej utan till julen. Tillsammans med grönkål och lite grov senap sitter det som en smäck :) 1 kg tjocka revben 1 dl salt ½ dl socker 3/4 msk salpeter 1 dl vatten (Om du gör rätten med mer kött så öka bara ingredienserna till lagen) Lägg i revbenen i lagen och låt det stå 2-3 dagar i kylskåp. Vänd efter halva tiden. Skär revbenen i bitar och grädda dom i ugnen på 175 grader, 1-1½ timme. Glöm inte att vända så att dom får färg på båda sidorna. God Jul på er ! =)

RoseMarie skrev 2007-12-21 klockan 22:22

Vår favorit i juletider sen några få år tillbaka är detta recept. Denna dryck är ett måste så fort december börja närma sig. Den doftar ljuvligt och juligt! Den går även att ha som förrättssoppa (med lite finstrimlad mynta och strimlad Granny Smithäpple som läggs ovanpå precis innan servering) men vi använder den mest som varm juldryck. VARM ÄPPELDRYCK MED KANEL 350 g vatten 150 g äppelvin eller äppelcider 40 g strösocker 1 vaniljstång - gör ett snitt längs med. 1/2 kanelstång skalet av 1 citron, i stora strimlor. 3-4 stora röda äpplen - urkärnade, tvättade men med skalet kvar. Koka upp allt och låt det småkoka i ca 15 minuter. Sila och smaka av. Eventuellt får man tillsätta citronjuice/socker beroende på hur söt drycken är. Mina kommentarer till receptet: *Ja, till och med vätskan ska vägas, inte mätas upp. ;-) *Det går jättebra att göra den på vanlig butiksäppelcider men allra godast blir den med ett vin från systemet som är smaksatt med äpple/kanel/vanilj - Varm & Kall Astrakan (nr 2423). *Det blir inte så mycket dryck av receptet så jag brukar oftast dubbla det, men det räcker ändå med en vaniljstång till en dubbel sats.

Lämna en kommentar




*