Krämig majssoppa

Tycker du om majs? Då är den här krämiga soppan förmodligen något för dig :)

majssoppa

Krämig majssoppa med västerbottenost
till 2 portioner

1 liten gul lök
1 liten vitlöksklyfta
2 msk smör

1 msk vetemjöl
1 förpackning GoGreen ekologisk gourmetmajs
2 dl kycklingbuljong
1 dl vitt vin

1 dl grädde

50 g riven västerbottenost
salt & peppar
tryffelolja

till servering:
0,5 dl rostad majs (hetta upp matolja ordentligt och tillsätt avrunnen majs. Rosta majsen lätt.)
1 msk finskuren gräslök
2 msk creme fraiche
bröd

Stek lök och vitlök i smöret ett par minuter utan att det tar färg. Häll i majsen och blanda runt, låt värmas i ett par minuter. Strö sedan över mjölet och häll i buljongen och vin. Låt koka 10 minuter.

Häll i grädden och låt koka upp. Mixa blandningen tills den blir slät och tillsätt osten. Smaka av med en knivsudd tryffelolja (var försiktig så att du inte överdoserar), salt & peppar.

Servera direkt.

Källa: GoGreen

majssoppa

Tävling
Det här inlägget var från början en del av en tävling med gogreen, där det gällde att dela med sig av sitt favoritrecept med majs. Tävlingen är avslutad och vinnarna presenterade.

majssoppa

Kommentarer

Erika skrev 2013-04-29 klockan 08:34

Hej! Jag tycker ibland att det enkla är det godaste. Det här är ett tillbehör när vi grillar, som vår familj älskar och gör ganska ofta. Majs Smör Vitlök Aromat/salt Ugn-Grillfolie. Vik en bit alluminiumfolie på mitten så det blir tjockt. Smöra och lägg ut majsen. Pressa 1-2 vitlöksklyftor på. Klicka över mer smör och krydda/salta lite. Förslut packetet ordentligt och lägg på gallret medan grillkolen blir färdig. Låt ligga på ~10-15 minuter. Då brukar det vara dags att grilla den övriga maten.

Marie L-M skrev 2013-04-29 klockan 09:00

Hej! Jag har en favoritsoppa, som jag brukar göra när jag känner mig "ruggig" och frusen.. Den är ganska het, men det går ju lätt att justera, det är ju en smaksak. 1 finhackad lök 3 vitlöksklyftor finhackade 1 förpackning gourmet majs 1-3 msk röd currypaste 2 dl grädde 2 dl grönsaksbuljong 3-4 msk sweet chili eller byt ut grädde/buljong mot 1 burk kokosmjölk Fräs på lök och vitlök på svag värme, tills den mjuknat. Tillsätt currypaste rör runt och häll sen i majsen.. Låt fräsa några minuter, och tillsätt sedan grädde/vatten/buljong och låt puttra ca 15 min. Mixa slät, och rör sedan ner sweet chili såsen. Den här soppan kan ju varieras efter tycke och smak, ibland slinker några tomater ner, ibland en paprika, eller som sagt kokosmjölken, och då blir det en helt annan soppa!

Ellinor skrev 2013-04-29 klockan 10:25

Hmm, jag antar att popcorn inte gills, även om det får vår del är den variant av majs vi äter mest ;) Varm smörgåstårta är nog vårt bästa recept med majs, så god fredagskvällsmat: http://kryddburken.se/2009/02/01/varm-smorgastarta-lycka/

Karin skrev 2013-04-29 klockan 18:54

Kycklingsallad med Gourmetmajs Här passar det bra att använda rester av grillad, stekt eller kokt kyckling Räcker till minst 4 personer. Ingredienser: 2-3 dl kycklingkött skuret i små tärningar 1 pkt ekologisk Gourmetmajs 1 burk ananasbitar i juice 1 kruka bladsallat riven i mindre bitar ½ gurka skuren i mindre bitar 4 tomater skurna i mindre bitar 4 hårdkokta hackade ägg 100 gram tärnad ost 3 msk hackad persilja Lägg upp alla ingredienser på ett stort serveringsfat och servera kycklingsalladen med en dressing av valfri sort i en separat skål. Rhode Islandsås tex är gott.

Sara skrev 2013-05-01 klockan 15:27

Hej! Mitt bästa recept med majs är tacokryddad majssalsa: 1 burk majs 1 tsk tacokrydda 1 liten finhackad gul lök 1 vitlökskrydda 2 tomater 1 msk mango chutney Stek majs och lök till majsen blir gyllenbrun och löken blir mjuk. Tillsätt finhackade tomater, tacokrydda, mango chutney och 1 pressad vitlökskrydda. Låt steka 3-5minuter. Smaka av med salt och peppar. Jättegod salsa som man kan ha som tillbehör till det mesta och som man enkelt kan variera kryddningen. Ex. byta ut tacokryddan mot oregano eller persilja.

Zarah skrev 2013-05-12 klockan 11:35

Den soppan ser fantastiskt god ut, även om jag tycker att det är lite knasigt när "vegetariska" recept innehåller kycklingbuljong. Det gör livet betydligt mer besvärligt för sånadär icke-kött-ätare som undertecknad. Ska dock testa det med grönsaksbuljong! :D Majsrecept har jag nog inga bra, på lager, som jag hittat på själv. Inte just nu. Mitt bästa knep är att majs funkar till cirka gurka ALLT - och att det är ett absolut måste på pizza. Nu blev jag sugen på majs, så nu får jag gå ifrån datorn...! ;)

Berith skrev 2013-05-13 klockan 11:27

Majs är gott att äta kokt med smör på och vi har det alltid i sallader. En gratäng med majs i är också gott. Lägg kokt pasta i en gratängform. Blanda ett paket goda krossade tomater med majs och gröna ärtor. Häll över pastan och strö på riven ost. Gratinera i 200 grader i 20-25 min.

Emma Eriksson skrev 2013-05-15 klockan 15:29

Hej! Jag vill gärna vara med och tävla med en av familjens absoluta favoritsoppor: Värmande Minestrone med majs och pesto Ingredienser 1 burk ekologisk gourmetmajs 3 st morötter 3 st selleristjälkar 1 gul lök 1 purjolökar 100 g haricots verts 1,5 l grönsaksbuljong, (tärning + vatten) 2 msk olivolja 1 burk röda bönor, (ca 400 g) 2 st chorizo 1,5 dl risoni (pasta som ser ut som ris) 100 g babyspenat 1 tsk salt 1 krm svartpeppar, nymald Pesto efter behag 1. Skala och skär morötterna i slantar. Strimla sellerin. Skala och hacka löken. Ansa och strimla purjolöken. Skär haricots vertsen i mindre bitar. Skär chorizon i slantar. 2. Koka upp buljongen i en gryta. Tillsätt grönsakerna och blanda i oljan. Låt soppan koka under lock ca 30 min. 4. Skölj av bönorna med kallt vatten och låt rinna av. Blanda ner bönor, majs, risoni och chorizo i soppan och låt koka ytterligare ca 15 min. Rör i spenaten och smaka av med salt och peppar. Servera soppan med pesto. Mvh Emma

Andreas Eklöf skrev 2013-05-15 klockan 15:40

Det må låta skumt med majsglass, men det är faktiskt riktigt gott. Gör så här: Majslass: 1 gelatinblad 1 kartong gourmetmajs 1,5 dl mjölk 1 dl vispgrädde 3 st äggulor 1 dl strösocker 0,25 krm salt 1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Lägg majskornen i en kastrull och häll på mjölk och grädde. Koka upp och låt sjuda ca 3 min. Dra kastrullen från plattan. 2. Blanda äggulor, socker och salt. Ta upp och låt gelatinbladet smälta i gräddmjölken. Häll gräddmjölken över äggulorna och blanda väl. Låt kallna och ställ smeten i kylskåpet ca 12 timmar. Sila smeten och frys den i glassmaskin.

Lämna en kommentar




*